E-mail adresa
Lozinka
 
Zaboravili ste lozinku? ?
E-mail adresa
Kontakt telefon
Hrvatska
+385 21 456-456
Radno vrijeme
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Sub
08:00h - 14:00h

Vodič - Otok Pašman

Traži:

Otok Pašman

Otok Pašman od obale je razdvojen kanalom čije more kristalno čistim održavaju neumorne morske struje. Tu je dom školjke kunjke, slasne hraniteljice naselja Tkon, koju možete, ako ju prepoznate u bogatstvu podmorja, izvaditi uz duboki udah.

Naselja Pašman, Ždrelac, Tkon, Neviđane i Mrljane niknula su na istočnoj strani otoka, okrenuta kopnu i nenastanjenim otočićima koje obilaze nautičari i dobri dupini.
Pašman je sinonim za divlju ljepotu krajolika, uvala i podvodnog svijeta u kojoj ćete doživjeti povratak korijenima.

Otok Pašman u vrtlogu povijesti

Od prapovijesti otok Pašman rezbari čudesnu sliku u drvu masline, kršu i dolomitu. Od napada gusara njegovi su se stanovnici u 6. stoljeću skrivali u utvrdi Pustograd, danas vrijednom arheološkom nalazištu kraj Tkona.

Spomenik nulte kategorije, samostan Sv. Kuzme i Damjana, sagrađen u 12. stoljeću, nalazi se na brdu Ćokovac iznad Tkona. Benediktinci u njemu čuvaju bogatu kolekciju sakralne umjetnosti, dok su franjevci odabrali mjesto Kraj za podizanje samostana Sv. Dujma u 14. stoljeću.

Otok Pašman čuva vjerni stražar, kameni kip Sv. Mihovila iz 12. stoljeća, iz istoimene crkve u Neviđanima.

Romantični otok Pašman

Na južnoj obali otoka Pašmana među stare maslinike i smokvike utonule su kamene kućice kojima su se vlasnici nekoć koristili samo u doba branja maslina. Smještene na samom morskom rubu, kilometrima udaljene od naselja, idealno su okrepljenje od užurbanog ritma svakodnevice.

No, otok Pašman nudi još poslastica – skrivene plaže na kojima možete uživati u kupanju i sunčanju uz opuštajuće zvukove prirode.

Otok Pašman otkriva svoje srce na putu prema kopnenom mjestu Turanj. Galešnjak, otok ljubavi, zaljubljenima omogućuje da provedu vrijeme nasamo na ovom rijetkom fenomenu koji je priroda obdarila atraktivnim srcolikim obrisom.

Pašman predstavlja "škraping" – vrhunsku adrenalinsku pustolovinu

Na visini od 272 metra otok Pašman okitio je svoj najviši vrh, Veliki Bokolj, kamenim vidikovcem s kojega se pruža pogled na očaravajuće Kornate. Do njega vode brojne, manje i više zahtjevne, pješačke i biciklističke staze.

Pravu avanturu ipak možete okusiti na škrapingu, pustolovnoj utrci po strmoglavim stijenama koju otok Pašman organizira od 2006. godine.
Ako niste ljubitelj ekstremnih sportova, možete uživati u popratnom zabavnom programu i obilnoj gozbi kojom se obilježava kraj natjecanja. Otok Pašman poslužit će vam neke od svojih brojnih specijaliteta: dalmatinski pršut sušen na buri, pečenu janjetinu, hobotnicu ispod peke te tradicionalnu pašticadu – biser hrvatske gastronomije.


Live Chat Online Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori