E-mail adresa
Lozinka
 
Zaboravili ste lozinku? ?
E-mail adresa
Kontakt telefon
Hrvatska
+385 21 456-456
Radno vrijeme
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Sub
08:00h - 14:00h

Vodič - Otok Vis

Traži:

Otok Vis

Jedan od najudaljenijih naseljenih otok u Hrvatskoj – otok Vis - dočekat će posjetitelje brojnim ostacima najveće grčke kolonije Isse. Posjetitelje očarava rajskom ljepotom prirode, tirkiznim sjajem skrivenih špilja te vulkanskim otočićima svog arhipelaga. Otok Vis pruža ljeto prepuno ribarskih fešta, autentičnih okusa svojih delicija te, neočekivano, međunarodnog baleta.

Usamljeni otok Vis u sjeni slavne antičke povijesti

Otok Vis je u 4. st. p. K. započeo antičku povijest Dalmacije. Ostaci najveće grčke kolonije Isse očekuju zaljubljenike povijesti na uzvišenju Gradina pokraj grada Visa te u arheološkom parku Martvilo. Grad je poznat i po samostanu iz 16. st. koji je na poluotoku Prirovu izniknuo nad ostacima antičkog teatra. U Gospinoj batariji - nekadašnjoj utvrdi iz 19.st., Vis otkriva arheološku zbirku sa najljepšom brončanom glavom božice Artemide.

Otok je ukrašen i predivnim ljetnikovcima iz doba renesanse te crkvama, među kojima se, iznad Komiže, od 13. st. ističe crkva Sv. Nikole. Novija je povijest ostavila brojne vojne utvrde koje podsjećaju na teške dane kada je otok Vis bio zabranjen za strance.

Otok Vis otkriva tirkizne špilje i vulkanski arhipelag

Zbog 45-godišnje vojne izolacije koju je otok Vis trpio do 1989.godine, njegova priroda ostala je netaknuta i smjestila ga među rajske otoke. Jedan od najočuvanijih otoka Mediterana, svojim posjetiteljima sada rado otkriva tajne čarobnih špilja – Krajicine, Zelene na otočiću Ravniku te najpoznatije Modre špilje na Biševu.

Osim otočića Biševa, ispred komiške uvale smjestili su se i jedini hrvatski vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, geološki spomenici koji čuvaju endemske biljke Jadrana. Otok Vis krasi i poznata pješčana plaža Zaglav te brojne uvale, poput uvale Rogačić u kojoj se zaboravlja na vrijeme.

Vis - otok baleta zapetljan u ribarskim mrežama

Otok Vis svoju je ribarsku tradiciju sačuvao jedinstvenim Ribarskim muzejom koji je otvoren u komiškoj kuli iz 16. st. Proslava te tradicije jedna je od najboljih ribarskih fešti na Jadranu. Posjetitelje tu večer u Komiži, uz brojne glazbene nastupe, očekuje i predstavljanje viških specijaliteta poput komiške pogače sa srdelama.

Autentične okuse otok Vis nudi i u čašama svog najpoznatijeg vina sorte Vugava, koja dozrijeva oko sela Podšpilja te u Isseti - travarici od ljekovitog viškog bilja.

Ljeto ovdje provodi i Međunarodna baletna škola koja se već godinama održava u Komiži, a plesači iz cijelog svijeta na kraju ljeta oduševljavaju cijeli Vis velikim baletnim koncertom.


Live Chat Online Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori