E-postadress
Lösenord
 
Glömt lösenord? ?
E-postadress
Live Chat
Kontakttelefon
Sverige
0200 884 577
Öppettider
Mån - Fre
08:00h - 20:00h
Lör
08:00h - 14:00h

Guide - Allmänt om Kroatien

Sök:

Hrvatska

Hrvatska u brojevima
  • Broj stanovnika: 4 456 096
  • Površina kopnenog dijela: 56 542 km²
  • Glavni grad: Zagreb
  • Službeni jezik: hrvatski
  • Valuta: Hrvatska kuna (100 lipa)
  • Pozivni broj: +385
  • Vremenska zona: UTC +1 (ljeti UTC +2)

Hrvatska, zemlja s tek nešto više od 4 milijuna stanovnika, nudi pregršt mogućnosti za odmor. Volite li istraživati prirodu, kulturu iz antičkih vremena, baviti se sportskim aktivnostima ili uživati u čarima čistog mora i pitoresknim pejzažima - Hrvatska je odličan izbor za putovanje.

Smještena na istočnoj obali Jadranskog mora, Hrvatska se može pohvaliti sjajnim prirodnim i kulturnim bogatstvima. Ima preko 1200 otoka i hridi, čak 8 predjela proglašeno je Nacionalnim parkom, a ima i 11 Parkova prirode. UNESCO je na području Hrvatske 7 spomenika zaštitio kao dio svjetske kulturne baštine.

Hrvatska je u svom mediteranskom i kontinentalnom dijelu bitno različita – od prirode i vegetacije, preko kulturnih utjecaja sa sjevera i juga Europe, do gastronomskih delicija, pa čak i mentaliteta njezinih stanovnika. Često ćete čuti kako su sjevernjaci nešto odmjereniji, dok su južnjaci ležerniji i glasniji. Na samo 55 tisuća kilometara kvadratnih, koliko Hrvatska otprilike ima, možete uživati u raznolikosti doživljaja koje vam nudi.

Iako Hrvatska u svom kontinentalnom dijelu ima pregršt zanimljivosti, još uvijek je priobalni dio nešto popularniji. Možda zato što je Hrvatska na mapi putovanja najčešće rezervirana za ljetovanje pa se krajolici uz more nameću kao logičan izbor.

Jadranske regije – Istra, Kvarner i Dalmacija – posjetitelje će oduševiti doživljajem koji je Hrvatska turistička zajednica sažela u sloganu "Mediteran kakav je nekad bio". Pregršt predjela koji su sačuvali mnogo od svoje izvorne ljepote, koji nisu narušeni industrijalizacijom, oduševit će svakog turista. Također, Jadranska obala očarat će gastronomijom, tipičnom za Mediteran, kao i činjenicom da se još uvijek na tržnicama može pronaći pregršt svježeg voća i povrća. Nebrojeni kulturni spomenici koji sežu do prapovijesnih vremena, preko ostavštine antičkog Rima, do danas, priča su za sebe. Najviše od svega, odmor na prelijepim plažama uz čisto Jadransko more obećava nezaboravno ljetovanje za cijelu obitelj.

Adriatic.hr uses "cookies" on our website to provide you with a better user experience. By using our website you consent to their use. Läs mer... Close