Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Nacionalni park Brijuni | 4 razloga za posjetiti

Print Objavljeno: 6.4.2018.
Nacionalni park Brijuni | 4 razloga za posjetiti


Istra, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj ponosi se i svojim jedinim nacionalnim parkom – NP Brijuni. Ovaj veličanstveni nacionalni park koji se sastoji od 14 otoka, nalazi se svega petnaestak minuta vožnje brodom od antičkog grada Pule.
Predlažemo vam da svoj ljetni odmor u Hrvatskoj začinite izletom u NP Brijuni. Ali prije toga, saznajte zašto morate posjetiti ovaj impresivan nacionalni park.


Kako doći do Brijuna?

Do Brijuna je najbrže doći iz Fažane, gradića na obali udaljenog 8 kilometara od Pule.
Iz Fažane svakodnevno voze trajekti na Brijune. Sama vožnja traje 15 minuta. Ako dolazite autom, možete ga ostaviti na velikom parkingu u Fažani koji se plaća.

1. Fascinantna povijesno – kulturna baština
Kroz povijest su različiti osvajači vladali Brijunima. U otočkim su stijenama ostali otisci prvih „osvajača” ovih otoka - dinosaura. U antičko doba, Rimljani dolaze na Brijune i stvaraju od njih savršena mjesta za ljetovanja i donose sa sobom kulturu masline i vina. Iz tog su vremena ostale očuvane rimske ladanjske vile, od kojih je najpoznatija vila u uvali Verige u čijem su se luksuznom kompleksu nalazili hramovi, šetnice, terme i ribnjak. Gosti koji žele izbliza vidjeti ostatke rimske vile, mogu sudjelovati u podvodnoj poučnoj stazi dužine 500 metara.

Na zapadnoj strani otoka posjetite utvrdu Kastrum i ostatke ranokršćanske crkve sv. Marije iz 5.stoljeća. U sklopu utvrde Kastrum se nalaze ostaci rimskih vila, srednjovjekovnog naselja i benediktinske opatije.
U 20. su stoljeću poseban pečat brijunskim otocima dali austrijski industrijalist Paul Kupelwieser i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Kupelwieser je bio vlasnik Brijuna početkom stoljeća i napravio je mnogo drvoreda i parkova u austro-ugarskom stilu koji i dan danas očaravaju posjetitelje Parka.

Nakon II. Svjetskog rata, Brijuni postaju Titova ljetna rezidencija. Tu je primao goste svjetskog glasa - glumce i državnike kao što su bili Elizabeth Taylor i Richard Burton, Indira Gandhi, Moamer Gadafi, Jaser Arafat. Upravo je i u Titovo vrijeme boravka na otoku napravljen veliki Safari park s egzotičnim životinjama koje su mu darovali svjetski državnici – Indira Gandhi je, primjerice, darovala Titu slonicu Lanku (koja je još uvijek tamo). Nedugo nakon Titove smrti, Brijuni su proglašeni nacionalnim parkom 1983. i time je započelo novo razdoblje u njihovoj povijesti.

2. Impresivna priroda i životinjski svijet
U Nacionalnom parku Brijuni ćete susresti impresivnu kombinaciju divlje netaknute prirode i ljudskog oblikovanja krajobraza. Uz drvorede i šetnice austro-ugarskog stila, na Brijunima se nalaze i višestoljetna stabla masline i hrasta crnike. Drvoredi i šetnice su uređeni u austro-ugarskom stilu. Na prostoru parka se nalazi više od 600 autohtonih biljnih vrsta.

Parkom slobodno lutaju zečevi, paunovi, jeleni lopatari i mufloni – možda ih sretnete u svom istraživanju otoka! Osim njih, u sklopu Safari parka se mogu naći životinje uvezene još za Titovog života kao što su slonica Lanka ili kakadu Koki, te vrste specifične za istarski poluotok kao što su istarski magarac, istarsko govedo boškarin ili istarska ovca pramenka.

3. Aktivni odmor
U parku postoji mnoštvo zanimljivih sportsko – rekreativnih aktivnosti za turiste svih dobi i preferencija. U predsezoni i post sezoni (travanj, svibanj, listopad i studeni) se odvija program „BicikliRAJ na Brijunima”. U sklopu programa gosti mogu unajmiti bicikl u Parku na 3 sata i voziti po nacionalnom parku.

I u sezoni je moguće unajmiti bicikl u parku na cijeli dan i biciklirati edukativnom biciklističkom stazom što prolazi kroz sve bitnije točke otoka. Sam nacionalni park je premrežen s 24 kilometara biciklističkih staza.
Predlažemo da se okupate u uvali Verige gdje se nalaze ruševine Venerinog hrama. Uz ovu se uvalu veže i legenda da će osoba, ako se tu okupa, imati sreće u ljubavi.
Možete se okupati i u uvali Saluga, lijepo uređenoj plaži s pijeskom u moru koja će se svidjeti obiteljima s djecom.

4. Idealno mjesto za obitelji s djecom
Vaša će se djeca, ali i vi, definitivno dobro zabaviti u svom posjetu Brijunima.
Bicikliranjem ili vožnjom u vlakiću (samo u slučaju ako ćete razgledavati Park s vodičem) razgledavajte otok, posjetite safari park s egzotičnim životinjama ili Etno park unutar Safari parka gdje se nalaze samo životinjske vrste specifične za Istru. Nakon obilaska otoka, okupajte se u nekoj od lijepih divljih uvala koje nudi NP Brijuni.
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews