Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Telašćica – slano jezero, klifovi i divlje uvale Dugog otoka

Print Objavljeno: 24.5.2014.
Telašćica – slano jezero, klifovi i divlje uvale Dugog otoka

Želite se okupati u jezeru? Ali htjeli biste i da se ono nalazi nadomak mora, na otoku, a da je pritom još i slano? Ili promatrati dupine sa 160 metara visokog klifa? Ili pak vidjeti otok koji izgleda kao ploča ostavljena usred mora? Sve to i još više možete vidjeti i iskušati u Parku prirode Telašćica.

Telašćica je zbog svojih iznimnih prirodnih bogatstava zaštićena još od 1980. godine, a nalazi se na južnom dijelu Dugog otoka, u Dalmaciji.

Izdvojit ćemo nekoliko posebnosti koje svaki posjetitelj mora vidjeti kada dođe u Telašćicu:

  • Uvala Telašćica

Uvala po kojoj je cijeli park prirode dobio ime jedna je od najzaštićenijih luka na Jadranu. Uvučena je u kopno čak 8 kilometara, a u samoj uvali nalazi se 6 otoka. Najpoznatiji među njima Taljurić, koji više nalikuje ploči, nego otoku. Ravna ploha otočića promjera je svega 60 metara i svakako će oduševiti svojom neobičnošću. Kada odlučite izići iz uvale, čeka vas prava poslastica jer plovite prema arhipelagu Nacionalnog parka Kornati!

  • Jezero Mir

Jedno od rijetkih europskih slanih jezera smjestilo se baš u Telašćici. Jezero Mir kroz brojne podzemne pukotine puni se slanom vodom iz mora. Temperatura ovog jezera ljeti doseže i 33ºC. Budući da je jezero iznimno slano, biljni i životinjski život nije raznovrstan, ali zato se na jugoistočnim obalama jezera može naći ljekoviti mulj.

  • Klifovi Stene

S vanjske strane uvale uzdižu se ogromni klifovi – poznate i kao dugootočke Stene. Na najvišem mjestu dosežu i do 160 metara, a u dubinu se spuštaju do 85 metara, s fascinantnim podmorskim životom među kojim je i rijetki crveni koralj. Što se tiče životinjskog svijeta iznad površine mora, sa Stena možete promatrati dupine ili let sivoga orla.

Kako do Telašćice?
Najbolje brodom - prelijepu uvalu Telašćica najbolje je obići morskim putem. Ako ne u vlastitom aranžmanu, najbolji transport i ture do Telašćice pronaći ćete u mjestu Sali.

Savjet plus: Pješčani raj Sakarun
Iako nije dio Telešćice, nikako nemojte zaobići plažu Sakarun. Kada ste već na Dugom otoku, šteta bi bilo preskočiti njegovu najbolje čuvanu tajnu – prekrasnu 800 metara dugačku plažu s bijelim pijeskom koji je prava rijetkost na stjenovitoj Jadranskoj obali.
Kategorije


Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori
4.6 / 133 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews