Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Vransko jezero – jedno ime, dvije lokacije

Print Objavljeno: 20.4.2012.
Vransko jezero – jedno ime, dvije lokacije

Jeste li znali da postoje dva Vranska jezera u Hrvatskoj? Jedno Vransko jezero prostire se između Zadra i Šibenika i veliko je ornitolioško područje na Mediteranu te je zaštićeno statusom parka prirode. Drugo Vransko jezero se nalazi na otoku Cresu i jedno je od rijetkih otočkih izvorišta pitke vode na Jadranu. Imenjaci često zbunjuju znatiželjnike, no koje god Vransko jezero posjetili, slatkovodna bogatstva neće vas razočarati.

Park prirode Vransko jezero s 251 vrstom zaštićenih, ugroženih i rijetkih ptica namamit će vas na zanimljivu aktivnost – promatranje ptica. Ako se još niste okušali u tome, pokušajte, dalekozor možete iznajmiti u samome Parku. Kajakom možete potražiti gnijezda u tršćacima i visokom šašu ili jednostavno uživati na minoj vodenoj površini. Močvarni eko-sustav Vranskog jezera idealno je izletište za bicikliste obližnjih rivijera Šibenik, Biograd i Zadar koji, osim u fascinantnoj bioraznolikosti, uživaju i u 40 km dugoj stazi oko jezera, pogledu s brda Kamenjak na jezero, dio kornatskog otočja, otok Murter i mjestašca rivijere Biograd.

I Vransko jezero na otoku Cresu prirodni je fenomen u čisto krškom području. Golem jezerski rezervoar u neposrednoj blizini mora opskrbljuje cresko-lošinjsko područje čistom i pitkom vodom, a krasi ga šuma borova, natkriljuju bijeloglavi supovi, a uz jezero se vezuje i fantastična priča o postanku jezera i stanovnicima okolnih spilja – vilama. I danas se proučava porijeklo vode u Vranskom jezeru, a legenda kaže da se na dnu krije potopljeni zamak. Uz obližnje Lubenice, grad na 378 metara visokoj klisuri iznad mora, eko-centar u Belom, Osorske glazbene večeri, Vransko jezero je jedna od posebnosti otoka Cresa koju ne smijete propustiti.
Kategorije


Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori
4.6 / 133 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews