Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Za Uskrs na Hvar: upoznajte procesiju "Za križen"

Print Objavljeno: 16.4.2011.
Za Uskrs na Hvar: upoznajte procesiju "Za križen"

Otok Hvar već 500 godina blagdan Uskrsa dočekuje uz jedan od najljepših tradicijskih običaja – procesiju "Za križen". Svoju duboku religioznost otočani su u 16. st. pretočili u ovaj ritual koji je Hvar doveo na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.
U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest mjesta istodobno kreće procesija koja simbolizira Isusov križni put. Predvode je križonoše za kojima slijede pratnja u bijelim tunikama, tradicijskim odorama nekadašnjih vjerskih društava, te vjernici. Hvar u noćnoj procesiji, koja traje osam sati, odzvanja tradicijskim napjevima i molitvama koji utihnjuju svitanjem zore.
Stoljetna tradicija nije bila prekinuta ni za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se Hvarani nalazili u prognaničkim logorima u Egiptu, gdje su također održavali, doduše malo preinačenu, procesiju "Za križen".
Hvar i njegovu tradiciju mnogi dolaze vidjeti i sudjelovati u jedinstvenom spoju hodočasničke molitve, noćnog pješačenja najdužim jadranskim otokom, uz zvučnu pratnju vjerskih napjeva i svjetlost svijeća.Arhiva

Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori
4.5 / 99 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews