Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
Hrvatska
+385 21 456-456
Govorimo hrvatski
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Vodič - Nacionalni parkovi

Traži:

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi

Nacionalni parkovi su prostrana, uglavnom netaknuta kopnena ili morska područja iznimnih prirodnih ljepota. Cijenjeni su jer sadržavaju dobro očuvane ekološke sustave, a status nacionalnog parka nose kako bi se zadržale njihove izvorne prirodne vrijednosti. Također, imaju značajnu znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu ulogu te su izvrstan izbor za rekreaciju i 'bijeg' u prirodu.

Hrvatska ima 8 nacionalnih parkova:

  • Brijuni – Na jugozapadnoj obali Istre NP Brijuni obuhvaća skupinu od 14 otoka i otočića očuvane mediteranske vegetacije, kulturnog nasljeđa antike i izuzetne ljepote.
  • Kornati - Najrazvedenija grupa otoka na Mediteranu koja se sastoji od 89 otoka, otočića i litica, pravi je labirint mora i kamena. Kornati su poznati po visokim liticama i neobičnim oblicima reljefa, a jedna su od omiljenih destinacija nautičara.
  • Krka – Rijeka Krka, jedna od najljepših rijeka Hrvatske, stvorila je 7 skupina vodopada. Najistaknutiji su Skradinski Buk i Roški slap između kojih se nalazi jezero s otočićem Visovcem i franjevačkim samostanom.
  • Mljet – Sjeverozapadni dio ovog južnodalmatinskog otoka proglašen je nacionalnim parkom zbog divnog spoja prirodne i kulturne baštine. Obilna i raznolika vegetacija skriva antičke spomenike i benediktinski samostan, a dva duboka zaljeva zbog uske veze s otvorenim morem stvaraju dojam da se radi o jezerima usred otoka.
  • Paklenica - Nacionalni park Paklenica s 2 impresivna kanjona, Velikom i Malom Paklenicom, nalazi se na južnoj strani najvećeg planinskog masiva Hrvatske i Parka prirode Velebit, koji se proteže od 700 metara visokih vrhova do mora.
  • Plitvička jezera - Najpoznatiji hrvatski nacionalni park Plitvička jezera dio je UNESCO-ove Svjetske prirodne baštine. 16 malih jezera međusobno je povezano vodopadima stvorenim naslagama sedre. Okružuju ga guste šume bukvi i jele, djelomično čak u obliku prašume.
  • Risnjak - Šumoviti planinski masiv koji spaja Alpe i Dinaride okuplja razne vrste flore i faune unutar malog područja, uključujući mrkog medvjeda, risa, divokozu, jelena, orla "zmijara". Ljepota šume, krške pojave i predivni vidici privlače brojne planinare.
  • Sjeverni Velebit – Sjeverni Velebit uključuje čak četiri područja s posebnom zaštitom: strogi rezervat "Hajdučki i Rožanski kukovi", botanički rezervat "Visibaba", nalazište biljnog endema hrvatske sibireje te botanički rezervat "Zavižan-Balinovac-Zavižanska kosa", unutar kojeg se nalazi i spomenik parkovne arhitekture "Velebitski botanički vrt". Nacionalni park Sjeverni Velebit dio je Međunarodnog rezervata biosfere.


Smještaj u Hrvatskoj

Apartmani 1005
Mastrinka Apartmani 1005

Mastrinka Od 49,00 € po danu

Sobe 17766
Split Sobe 17766

Split Od 32,00 € po danu

Kuća za odmor 17608
Prapatna Kuća za odmor 17608

Prapatna Od 114,00 € po danu

Apartmani 17713
Ika Apartmani 17713

Ika Od 74,00 € po danu

Apartmani 13850
Zadar Apartmani 13850

Zadar Od 40,00 € po danu

Traži smještaj
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu