Российская Федерация
8800 100 8571
Украина
0800 500 547
Говорим русский
Пон - Суб
08:00h - 22:00h
Воск
08:00h - 22:00h

Национальный парк Бриони| 4 причины для посещения

Print Опубликовано: 06.04.18
Национальный парк Бриони| 4 причины для посещения


Istra, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj ponosi se i svojim jedinim nacionalnim parkom – NP Brijuni. Ovaj veličanstveni nacionalni park koji se sastoji od 14 otoka, nalazi se svega petnaestak minuta vožnje brodom od antičkog grada Pule.
Predlažemo vam da svoj ljetni odmor u Hrvatskoj začinite izletom u NP Brijuni. Ali prije toga, saznajte zašto morate posjetiti ovaj impresivan nacionalni park.


Kako doći do Brijuna?

Do Brijuna je najbrže doći iz Fažane, gradića na obali udaljenog 8 kilometara od Pule.
Iz Fažane svakodnevno voze trajekti na Brijune. Sama vožnja traje 15 minuta. Ako dolazite autom, možete ga ostaviti na velikom parkingu u Fažani koji se plaća.

1. Fascinantna povijesno – kulturna baština
Kroz povijest su različiti osvajači vladali Brijunima. U otočkim su stijenama ostali otisci prvih „osvajača” ovih otoka - dinosaura. U antičko doba, Rimljani dolaze na Brijune i stvaraju od njih savršena mjesta za ljetovanja i donose sa sobom kulturu masline i vina. Iz tog su vremena ostale očuvane rimske ladanjske vile, od kojih je najpoznatija vila u uvali Verige u čijem su se luksuznom kompleksu nalazili hramovi, šetnice, terme i ribnjak. Gosti koji žele izbliza vidjeti ostatke rimske vile, mogu sudjelovati u podvodnoj poučnoj stazi dužine 500 metara.

Na zapadnoj strani otoka posjetite utvrdu Kastrum i ostatke ranokršćanske crkve sv. Marije iz 5.stoljeća. U sklopu utvrde Kastrum se nalaze ostaci rimskih vila, srednjovjekovnog naselja i benediktinske opatije.
U 20. su stoljeću poseban pečat brijunskim otocima dali austrijski industrijalist Paul Kupelwieser i jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito. Kupelwieser je bio vlasnik Brijuna početkom stoljeća i napravio je mnogo drvoreda i parkova u austro-ugarskom stilu koji i dan danas očaravaju posjetitelje Parka.

Nakon II. Svjetskog rata, Brijuni postaju Titova ljetna rezidencija. Tu je primao goste svjetskog glasa - glumce i državnike kao što su bili Elizabeth Taylor i Richard Burton, Indira Gandhi, Moamer Gadafi, Jaser Arafat. Upravo je i u Titovo vrijeme boravka na otoku napravljen veliki Safari park s egzotičnim životinjama koje su mu darovali svjetski državnici – Indira Gandhi je, primjerice, darovala Titu slonicu Lanku (koja je još uvijek tamo). Nedugo nakon Titove smrti, Brijuni su proglašeni nacionalnim parkom 1983. i time je započelo novo razdoblje u njihovoj povijesti.

2. Impresivna priroda i životinjski svijet
U Nacionalnom parku Brijuni ćete susresti impresivnu kombinaciju divlje netaknute prirode i ljudskog oblikovanja krajobraza. Uz drvorede i šetnice austro-ugarskog stila, na Brijunima se nalaze i višestoljetna stabla masline i hrasta crnike. Drvoredi i šetnice su uređeni u austro-ugarskom stilu. Na prostoru parka se nalazi više od 600 autohtonih biljnih vrsta.

Parkom slobodno lutaju zečevi, paunovi, jeleni lopatari i mufloni – možda ih sretnete u svom istraživanju otoka! Osim njih, u sklopu Safari parka se mogu naći životinje uvezene još za Titovog života kao što su slonica Lanka ili kakadu Koki; te vrste specifične za istarski poluotok kao što su istarski magarac, istarsko govedo boškarin ili istarska ovca pramenka.

3. Aktivni odmor
U parku postoji mnoštvo zanimljivih sportsko – rekreativnih aktivnosti za turiste svih dobi i preferencija. U predsezoni i post sezoni (travanj, svibanj, listopad i studeni) se odvija program „BicikliRAJ na Brijunima”. U sklopu programa gosti mogu unajmiti bicikl u Parku na 3 sata i voziti po nacionalnom parku.

I u sezoni je moguće unajmiti bicikl u parku na cijeli dan i biciklirati edukativnom biciklističkom stazom što prolazi kroz sve bitnije točke otoka. Sam nacionalni park je premrežen s 24 kilometara biciklističkih staza.
Predlažemo da se okupate u uvali Verige gdje se nalaze ruševine Venerinog hrama. Uz ovu se uvalu veže i legenda da će osoba, ako se tu okupa, imati sreće u ljubavi.
Možete se okupati i u uvali Saluga, lijepo uređenoj plaži s pijeskom u moru koja će se svidjeti obiteljima s djecom.

4. Idealno mjesto za obitelji s djecom
Vaša će se djeca, ali i vi, definitivno dobro zabaviti u svom posjetu Brijunima.
Bicikliranjem ili vožnjom u vlakiću (samo u slučaju ako ćete razgledavati Park s vodičem) razgledavajte otok, posjetite safari park s egzotičnim životinjama ili Etno park unutar Safari parka gdje se nalaze samo životinjske vrste specifične za Istru. Nakon obilaska otoka, okupajte se u nekoj od lijepih divljih uvala koje NP Brijuni nudi.
Категории


Новости

Присоединитесь к Adriatic.h клубу, потому что:

  • Вы будете получать эксклюзивные предложения
  • первые узнайте про наши акции
  • первые пользуйтесь нашими льготами
Live Chat Можем ли Вам помочь?
Adriatic.hr использует «куки», чтобы обеспечить удобные условия для пользователей. Продолжая пользоваться нашим сайтом, вы соглашаетесь с их использованием. Узнайте больше... Закрыть
4.6 / 114 отзывов Adriatic.hr - Google Reviews