Potreben je novi spletni brskalnik

Vaš brskalnik ne podpira inovacije, katere smo uvedli! Priporočamo, da posodobite obstoječi ali uporabljate nekateri drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
Slovenija
0804 88801
(00386)01 777 4164
Govorimo v slovenščini
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Sob
12:00h - 20:00h
Ned
12:00h - 20:00h

Hrvatske ceste - najbrži put do Jadrana

Print Objavljeno: 4. 06. 21

Uz hrvatske ceste do Jadrana na dlanu!

Ovog ste se ljeta odlučili odmoriti od stresa svakodnevnog života te iskoristiti svoje slobodno vrijeme na nekom od bisera Jadrana, no i dalje ne znate kako doći i maksimalno iskoristiti svoje vrijeme na odmoru? Odmah ćemo vam priskočiti u pomoć i reći kako su ove sezone autodestinacije izbor broj 1 za mnoge, pa tako mogu i postati za vas! A s obzirom na stanje i uređenost hrvatskih cesta, možemo vam i sami preporučiti put automobilom kroz Lijepu Našu jer je Hrvatska po tom pitanju među najboljima na svijetu. Zašto je to tako i zbog čega bi ovog ljeta sa sobom na odmori trebali povesti i vašeg "limenog ljubimca" otkrivamo u sljedećim paragrafima.

Bez gužve do mirnog i opuštenog odmora

Jedna od komparativnih prednosti kojom se Hrvatska ističe u odnosu na konkurenciju su dobre i kvalitetne prometnice te moderna prometna infrastruktura koja osigurava premreženost svih dijelova Hrvatske i njenih najpopularnijih turističkih destinacija. U tom smislu, Hrvatska se definitivno može podičiti odličnom prometnom povezanošću te svega 15 godina starom autocestom, zbog čega se, unatoč složenom geografskom i teritorijalnom obliku (osobito u odnosu na Austriju ili Češku), može smatrati predvodnicom pozitivnih primjera po ovom pitanju. To je razlog zbog čega se naša zemlja svrstava u sam svjetski i europski vrh među prometnim stručnjacima i znanstvenim časopisima.

Sama autocesta je moderna, nova i dobro opremljena te se njome pokrivaju svi najveći gradovi u Hrvatskoj. Svake se godine modernizira i obnavlja stoga se i njeno korištenje – plaća. Postoji ukupno 11 dionica duljine 1306 kilometara. Glavne rute su A1 od Zagreba do Splita i Dubrovnika, A5 Zagreb-Osijek, A6 za Rijeku, te A8 za Istru. Na službenim stranicama Hrvatske turističke zajednice možete pronaći cijelokupnu turističku i cestovnu kartu Hrvatske koja će vam olakšati odabir putovanja. U svega nekoliko sati možete stići s jednog na drugi kraj države bez problema te usput posvjedočiti prirodnoj panorami najljepših prirodnih ljepota i znamenitosti Lijepe Naše!

Vožnja u Hrvatskoj - cijene i pravila

Kao što smo već spomenuli, cestarina se naplaćuje, no jedino za autocestu. Prilikom ulaska na nju ćete naići na naplatne kućice u kojima ćete dobiti komadić papira kojeg je potrebno pokazati prilikom silaska s iste. Stoga se nemojte zeznuti i baciti taj vrijedni komadić papira kako ne biste morali platiti kaznu! Koliko ćete platit, ovisi o vrsti vozila, udaljenosti destinacije kao i vremenskom periodu u kojem stižete u Hrvatsku.Tako ćete od Zagreba do Splita platiti cestarinu oko 180 kuna, od Zagreba do Rijeke 70 kuna, do Osijeka 120 kuna te do Dubrovnika oko 250 kuna u jednom smjeru.

Što se tiče samih prometnih pravila, ona su ista ili slična većini pravila u ostatku svijeta. U Hrvatskoj se vozi na desnoj strani, a pretječe na lijevoj. Svi iznad 18 godina s položenim vozačkim ispitom mogu upravljati automobilom na hrvatskim cestama. Ako vam je dozvola na pismu koje nije latinično, morat ćete nabaviti međunarodnu vozačku dozvolu u vašem veleposlanstvu. Uz to, imajte uvijek putovnicu ili osobnu iskaznicu sa sobom. Ograničenje brzine je oko 130 kilometara na sat, dok se na ostalim cestama, osobito javnim cestama i magistralama, ograničenja kreću od 50 do 80 kilometara na sat.

U gradovima vrijede posebna pravila stoga pazite na znakove. Ako putujete od studenog do ožujka obavezno je paljenje dnevnog kratkog svijetla na automobilima, dok sva ostala pravila su identična onima u ostatku svijeta. Vezanje je obvezno, mobiteli su zabranjeni, osim ako koristite "hand-free" model te je dječja sjedalica obvezna za djecu do 135 cm. Zimske gume su obvezne od studenog do sredine travnja, no ovo pravilo nije primjenjivo za Istru i Dalmaciju.


Autocesta je izgrađena u Hrvatskoj 2006. te se vožnja na njoj - naplaćuje

Autocesta nije isključivo za putovanje

Putem do destinacije ćete naći na veliki broj odmorišta i benzinskih crpki koji variraju izgledom i opremljenošću. Dok jedni služe isključivo za odmor i protegnuti noge, neki od njih su "full pansioni" s potpunom uslugom koja čak uključuje i noćenje po potrebi! Na većini benzinskih crpki možete natočiti benzin i diesel koji stoji oko 10 kuna po litri, dok za sve ljubitelje električnih ljubimaca postoji više od 200 charging pointova od kojih se 2 nalaze i na autocesti (A1 do Splita te A6 do Rijeke). Hrvatska je po pitanju električnih automobila jedna od zemalja inovatora i predvodnica s obzirom kako upravo "Rimac automobili" dolaze iz Hrvatske, dok je otac izmjenične struje, Nikola Tesla, rođen u Hrvatskoj. Stoga je logično kako je Hrvatska eko-friendly destinacija!

Ako pak ne planirate ići svojim autom, u Hrvatskoj možete, kao u svakoj pravoj turističkoj destinaciji, iznajmiti automobil već na aerodromu ili u destinaciji u kojoj imate rezerviran smještaj. Čak i na najudaljenijim mjestima poput otoka, bez problema ćete naići na makar jednu rent-a-car agenciju s dostupnim i slobodnim vozilima. Sve trošarine na putu možete plaćati u kunama ili eurima, ali i kartičnim putem. Ako vam se nešto dogodi po putu ili se izgubite, nemojte se bojati pitati lokalno stanovništvo koje će vam rado pomoći ili pak zovnite Hrvatski Auto Klubna broj 987 gdje postoji dežurna linija koja radi 24h u danu. U Hrvatskoj se koriste i mnoge mobilne aplikacije koje će vam olakšati putovanje i pomoći upoznati Hrvatsku.

Što je s lokalnim cestama?

Osim što su u dubrom stanju, hrvatske ceste su jako sigurne! Glavni razlog za to je dobra očuvanost prometnica što je pak posljedično povezano s manjom količinom prometa u ostatku godine te redovitom održavanju. Čak i u vrijeme ljetne sezone, gužve i veliki zastoji su rijetkost, vremenski uvjeti su naklonjeni vozačima, dok sama cesta, uz prirodnu panoramu i popratnim sadržajima uz nju, garantira jedno bezbrižno, no opet nezaboravno iskustvo.Odabir autoceste znači brži i sigurniji način za upoznavanje unutrašnjosti zemlje i manje poznatih destinacija, stoga preporučamo obilazak manje poznatih mjesta koja su unatoč tome, prepuna kulturnom i povijesnom baštinom te prijateljski nastrojenim lokalnim stanovništvom.

Poseban detalj u vožnji vam daju nevjerojatni prizori koje imate prilike vidjeti tijekom putovanja. U svega nekoliko sati, hrvatskim prometnicama možete proći kroz toliko različite dijelove zemlje da će vam se činiti kako se ne nalazite u Hrvatskoj! Od predivnog Mediterana na jugu preko krškog i planinskog podučja Dinarida i Velebita do ponovnog plavetnila i zelenila naše Istre i Kvarnera, upoznat ćete sve ono najljepše što Hrvatska nudi kao spoj Mediterana, Balkana i Srednje Europe. Ako se pak odlučite put Zagreba na A1, možete svratiti vidjeti i hrvatske „Nijagarine slapove”, Plitvička jezera, te neke od mnogobrojnih parkova prirode poput Kopačkog rita, Papuka ili Žumberka. Na istoku se pruža predivna A5 koja vas vodi u staro doba, u vrijeme kada je Slavonija hranila na milijune ljudi te ćete prateći tok Save upoznati nizinska područja Lijepe Naše s bogatom povijesti, gastronomijom te prije svega dobrim i veselim domaćinima.

Starim cestama osjetite dašak tisućljetne bogate povijesti


Putovanje lokalnim cestama nudi besplatnu panoramu prirodnih ljepota Hrvatske

Ako pak imate vremena na raspolaganju te želite uživati u najljepšoj prirodnoj oazi ili pak napraviti „selfie” za pamćenje, onda definitivno preporučamo odabir "Jadranske magistrale" izgrađene 60-ih godina prošlog stoljeća. Put će vam biti malo duži s obzirom kako magistrala prati obalu, no ona će vam pružiti nezaboravno vizualno iskustvo svega najljepšeg što Hrvatska može ponuditi. Stara cesta, kako je lokalci vole nazivati, je potpuno besplatna i osobito je omiljena među motociklistima zbog rivijere i pogleda koji se pruža prilikom vožnje. Iako morate biti oprezni jer je cesta uska i vijugava, garantiramo vam kako ćete biti zadovoljni jer sama mjesta do kojih ćete doći kao i ona koja ćete vidjeti po putu, zagarantirano će vam pružiti nezaboravno iskustvo kroz Sjevernu, Srednju i Južnu Dalmaciju.

Uz nju, odabir "Dalmatine", odnosno dionice puta A1 koji povezuje Zagreb i Split se smatra najljepšim i najmodernijim dijelom puta. Od Splita do Dubrovnika vam preostaje oko 100 kilometara puta uz vizuru čitave obale koja vas prati po putu. Vožnja lokalnim cestama se obično preporučuje radi izbjegavanja gužve koje znaju nastati na autoputu. Ako ovo ljeto namjeravate posjetiti zelenu Istru i Kvarner, onda je odabir ceste A6 uz prolazak kroz planinu Učku i istarski Ipsilon jedno iskustvo posebno za sebe. Kroz niz tunela osjetit ćete prelazak iz kontinentalnog u planinski, a potom u meditarnski dio Hrvatske u svega nekoliko kilometara i minuta vožnje!

Konačno ste stiglI! Što s parkingom?

Jednom kad stignete na odredište, parking ne bi trebao biti problem. Većina smještaja nudi besplatan parking u sklopu rezervacije, dok ćete u drugim naseljima, kao i u velikim gradovima, uspjeti pronaći javni parking pa čak i u vrhuncu sezone. Ako pak ne nađete besplatni parking, u gradovima poput Splita ili Zagreba, postoji uspostavljena parking mreža. U Splitu, recimo, čitavu mrežu možete pronaći na službenim web stranicama.

Ceste su većinom zadovoljavajućeg standarda, no uvijek pripazite na prometna pravila.Puna crta znači zabranu prelaska dok isprekidane signaliziraju dozvolu pretjecanja ili skretanja. Ipak, za vrijeme sezone i "rush houra" pripazite i izbjegavajte glavne ceste ako je to moguće. Upravo tada možete skoknuti do kontinentalnog dijela Hrvatske te uživati u prirodnim ljepotama u potpunom miru i tišini.

Baš poput cestovnog prometa, brodske i zračne linije funkcioniraju redovito i svakodnevno te su jako pouzdane za putovanje. Jedino što preporučamo je rezervirati karte na vrijeme kako bi se izbjegao overbooking. Hrvatska je relativno nedavno modernizirala zračne luke u Zagrebu, Spltu i Dubrovniku za još veći kapacitet putnika stoga gužve neće biti problem. Za prisjećanje na stara vrimena, preporučamo rezervaciju karte na obnovljenoj staroj Jadrolinijinoj brodskoj liniji koja povezuje Rijeku i Dubrovnik gdje ćete u jedan dan putovanja upoznati cijelu hrvatsku obalu od sjevera prema jugu.Brodskim linijama je povezano hrvatsko kopno s više od 1200 svojih otoka, otočića, grebena i hridi

Mnogo opcija za bezbrižno ljeto

Zaključno, možemo reći kako je dolazak automobilom na Jadran sigurna i povoljna opcija za bezbrižno i opušteno ljetno putovanje u Hrvatskoj. Imate mnogo opcija prilagođenih vašem novčaniku i osobnim preferencijama. Ako ciljate stići što prije, onda je autocesta najbolja opcija. S druge strane, lokalne ceste poput Jadranske magistrale, nude besplatnu prirodnu panoramu gdje ćete u nekoliko sati upoznati Hrvatsku, te možda skrenuti s puta i uputiti se u avanturu u neistraženo. Osim prirode, upoznat ćete bogato kulturno i povijesno naslijeđe koje se ljubomorno čuva i prenosi s koljena na koljeno.

Ceste su nove, dobro osvijetljene i pokrivene signalizacijom te nisu prenaporne za vožnju s obzirom kako Hrvatska sama po sebi nije prevelika zemlja. Prije dolaska, ne zaboravite na epidemiološke preporuke, napravite PCR test, ispunite "Enter Croatia" aplikaciju, izvadite potvrdu o preboljenju, cijepljenju i rezerviranom smještaju te počnite već danas planirati svoje putovanje!


Što izabrati?

Sad se vjerojatno mislite: "Što izabrati i gdje ići?". Za početak, možete pogledati neku od naših ponuda na Adriatic.hr-u ne bi li vidjeli što to Jadran i Hrvatska imaju za ponuditi! S druge strane, bacite oko i na posebne pogodnosti koje imamo u ponudi za auto-putnike, kao i savjete za uštedjeti novac za vrijeme putovanja. 7 nacionalnih parkova, više od 20 parkova-prirode, Učka, Dinara, Slavonija, Plitvička jezera ili pak robinsonski turizam na nekom od naših otoka? Vi birajte i otpustite stres svakodnevnog života te postanite dio turističke post-kovid priče u Hrvatskoj!
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu ker:

  • dobite ekskluzivne ponudbe
  • prvi izvedite za naše akcije
  • prvi uživajte v naših ugodnostih
Live Chat Vam lahko pomagamo?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu