Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Hum - najmanji grad na svijetu

Print Objavljeno: 13.7.2013.
Hum - najmanji grad na svijetu

Hrvatska nije poznata po višemilijunskim gradovima, ali vam zato može pokazati najmanji grad na svijetu - Hum. Sa 17 registriranih stanovnika, Hum ponosno nosi ovu neobičnu titulu.

U gotovo 1000 godina, koliko je star ovaj srednjovjekovni gradić, ništa se nije gradilo izvan njegovih zidina. Kada posjećujete Hum, kao da putujete jedno tisućljeće unatrag jer je ostao gotovo neizmijenjen.

Hum je smješten u srcu Istre, najvećeg poluotoka u Hrvatskoj, kojeg mnogi zovu i domaćom Toskanom. Unutrašnjost Istre, gdje se nalazi Hum, prošarana je zelenim brdašcima s mnoštvom gradića koji su se razvili iz nekadašnjih srednjovjekovnih gradića. Zato prilikom obilaska Huma, možete nastaviti i dalje putovanje po čarobnim krajolicima Istre.

Hum svoju zanimljivost ne iscrpljuje u činjenici da je najmanji grad na svijetu. On je važan dio hrvatske kulture jer se nalazi na Aleji glagoljaša. To je kulturna znamenitost s 11 spomenika starom hrvatskom pismu – glagoljici. Aleja započinje u mjestu Roču, a završava se u Humu gdje je na gradskim vratima glagoljicom ispisana dobrodošlica svim posjetiteljima.
Kategorije


Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više... Zatvori
4.6 / 116 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews