Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

5 razloga zašto biste trebali posjetiti otok Murter

Print Objavljeno: 8.4.2019.

Otok Murter, čiji najviši vrh iznosi tek 125 metara nadmorske visine, otok je koji se smjestio u Šibenskom akvatoriju i koji je mostom spojen s kopnom. Murter se može smatrati svojevrsnim ulazom u poznati Nacionalni Park Kornati, skupinu otočića koji izgledaju kao biseri posuti u moru koji oduzimaju dah svakom posjetitelju. Nešto više od pet tisuća stanovnika danas se većinom bavi turizmom no nije zaboravilo na svoju ribarsku tradiciju te bavljenje maslinarstvom i poljoprivredom. Dio te tradicije i kulture živi i dalje kroz brojne događaje koji se organiziraju tijekom ljetne sezone kako bi se i turiste pobliže upoznalo s nekadašnjim načinom života na otoku.

Pogled iz zraka na otok Murter

Otok je prožet i bogatom poviješću o čemu svjedoče brojni ostaci raznih građevina iz antičkog i srednjovjekovnog doba. Imao je različite uloge, od odmarališta u vrijeme Rimskog Carstva do obrambene i nadzorne funkcije za vrijeme vladavine Mletačke Republike. Unatoč dinamičnoj povijesti ovo nije mjesto na kojem ćete imati dinamičan odmor. Upravo suprotno, ovaj otok je savršeno mjesto za postizanje unutarnjeg mira i uživanje u prirodnim ljepotama uz pokoju gastronomsku deliciju. Zahvaljujući mnogim događajima, festivalima pa i blizini Nacionalnog parka otok posljednjih nekoliko godina uživa veliku popularnost no još uvijek je pogodna destinacija za miran odmor jer ovdje ćete još uvijek lakše pronaći miran kutak nego primjerice na odveć poznatijim turističkim otocima Braču i Hvaru.
Kako biste došli do otoka ne morate stajati u redu za trajekt jer je povezan pokretnim mostom izgrađenim još u 19. st. s mjestom koje se zove Tisno. Inače to mjesto je specifično po tome što se, gledajući administrativno, jednom polovicom nalazi na kopnu a drugom na otoku. Postoji još jedna zanimljiva činjenica vezana uz ovaj otok a to je da u svakom od četiri mjesta na otoku prevladava drugačiji govor. Naime postoje neke riječi koje se izgovaraju različito u svim mjestima. A koje su to zanimljivosti koje bi trebali posjetiti ako se nađete na otoku?


Utvrda Tureta

Ostaci utvrde Tureta i pogled na Nacionalni park Kornati

Ako volite posjećivati najvažnije znamenitosti u svakoj destinaciji u kojoj se nađete utvrda Tureta je nezaobilazna građevina koja će vas oboriti s nogu. Ovo zdanje koje prkosi vremenu dao je izgraditi car Justinijan oko 6. st, u vrijeme kada je Jadran ponovno postao važno prometno područje. Pretpostavlja se da je imala vojnu funkciju, točnije njome se kontrolirao plovni put te da je napuštena u razdoblju srednjeg vijeka. Inače ovakva zdanja su bila uobičajena u to vrijeme. Naime, car Justinijan je osmislio tzv. „limes Maritimus“ drugim riječima sustav utvrda čiji je cilj bio štiti plovni put, a utvrda Tureta je bila jedna u nizu tih utvrda. Posebna je upravo zbog toga što je jedno od bolje sačuvanih ostataka koji vjerno prikazuju načine bizantske gradnje. Nakon detaljnijeg arheološkog istraživanja u području nedaleko od utvrde pronađeni su i brojni keramički ostaci (kao npr. amfore). Ono što će vas također oduševiti je i prekrasan pogled na kornatski arhipelag i Jadransko more.

Šetnja centrom grada

Pogled na crkvu Gospe od zdravlja, jednu od mnogih znamenitosti Murtera

Centar grada Murtera specifičan je po tome što je uspio sačuvati jedinstveni povijesni izgled. Najbolje o tome svjedoči Župna crkva Sv. Duha koja je sagrađena u 16. stoljeću, a ponovno obnovljena u baroknom stilu u 17. st. Vrijedi izdvojiti i crkvu Gospe od Zdravlja koja je izgrađena u stilu mediteranskog baroka. Ako želite saznati kako je izgledao život na otoku u prošlosti trebali biste svratiti do Starog mlina. Nekad je to bila uljara u kojoj se proizvodilo maslinovo ulje a danas je pretvorena u ugostiteljski objekt. Savršena prilika za stjecanje lokalnog iskustva uz domaće delicije i čašu domaćeg vina. Treba spomenuti da je Murter otok koji je bogat smokvama. Mnoga stabla nalaze se upravo u centru grada, točnije na javnim površinama tako da ljeti možete slobodno i ubrati pokoju smokvu kako bi ste se osvježili.

Pogled s vidikovca koji obara s nogu

Brdo Raduč je najviša točka otoka Murtera (125 m)

Jedan od najboljih načina dokumentiranja svih ljepota destinacije je fotografiranje. Kako bi uhvatili najljepše fotografije kojima ćete uvjeriti svoje najbliže o ljepotama Murtera trebali bi ste se popeti na jedan od mnogih brežuljaka koji kriju jedinstven pogled. Treba napomenuti da nisu sve staze koje vode do ovih vidikovaca uređene, a najbolji i najlakši način da dođete do jednog jest da pitate lokalno stanovništvo za smjer. Prvi vidikovac kojeg morate posjetiti je ujedno i najviši vrh cijelog otoka. Radi se o vidikovcu Raduč koji je visok oko 125 m. Osim što ćete imati predivan pogled koji se proteže sve do Velebitskog masiva, zaintrigirat će vas i tuneli koji su imali važnu funkciju u vrijeme II. Svjetskog rata. Vidikovac na brdu Vršine je također zanimljiv jer, osim što je izvrsna kulisa za fotografiranje, mjesto je na kojem se tijekom ljetnih mjeseci održavaju razne kulturne manifestacije.

Gajete - brodovi koji život znače

Gajeta je bila prijevozno sredstvo koje je povezivalo lokalno stanovništvo sa kopnom i drugim otocima

Venecija je poznata po svojim gondolama a Murter po svojim gajetama. To su brodice koje su omogućavale lokalnom stanovništvu plovidbu do Kornata a prvenstveno su služile za ribolov i prijevoz robe. Jedni su od rijetkih brodova koji su zadržali svoj izvrni oblik i koji su zadržali drvo kao jedini materijal. Gajete imaju jedro no uz snagu vjetra je bila potrebna i ljudska snaga odnosno veslanje. Kako biste spoznali pravu važnost ovih brodova za lokalno stanovništvo trebali biste svratiti do mjesta Betine. Tu se nalazi zaštićeni kulturno povijesni muzej koji će vam otkriti mnoge tajne tradicionalne brodogradnje ali i upoznati vas s njenim modernim trendovima i tehnologijama.

Slanica - najpoznatija murterska plaža

Pogled sa stijena na najpoznatiju murtersku plažu

Zbog kristalno čistog mora Murter je pravi mamac za sve kupače. Plaža koju morate posjetiti zove se Slanica. To je ujedno najpoznatija murterska plaža čija su pješčana podloga i tirkizno more savršena kombinacija za ljetni odmor. Budući da je plaža popularna možete očekivati i gužve, no ako vam je potrebno više mjesta možete se uputiti na obližnje stijene iznad koje se pruža i borova šuma koja će vam pružiti hlad i potrebno osvježenje od velikih vrućina. Plaža je pogodna jer u blizini ima i bogat sadržaj od kojeg treba izdvojiti ugostiteljske objekte kao i tobogan i igralište za djecu.
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu
4,6 / 144 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews