Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Bicikliranje u Hrvatskoj | Biciklističke staze na dalmatinskim otocima

Print Objavljeno: 2.2.2018.

Bicikliranje je jedna od najpopularnijih aktivnosti na godišnjim odmorima. Idealno je za obilazak manjih mjesta, ne trošite gorivo i zagađujete okoliš, a usput i vježbate.
Savršeno, zar ne? Uostalom, bicikliranjem bolje i temeljitije upoznajete samo mjesto, njegove povijesne i prirodne znamenitosti te je lako zaustaviti se u restoranima i kafićima gdje se možete odmoriti i osvježiti prije sljedeće etape puta.
Također, možete naići na neki neotkriveni dio kojeg nema u turističkim vodičima kao što su skrivene uvale kakvih ima napretek na Jadranu.
Za vas smo ovaj put istražili biciklističke staze na 3 dalmatinska otoka – Brač, Hvar i Vis. Većina njih ima biciklističke staze, od kojih su neke označene, a neke, pak, neoznačene.
Bicikle možete iznajmiti u mjestima, a možete i vlastite bicikle prevesti trajektom. Ipak, imajte na umu da se prijevoz bicikla trajektom plaća, stoga uvijek provjerite cijenu kad kupujete kartu za brod.
Nastavite čitati i otkrijte s nama najbolje biciklističke staze na dalmatinskim otocima.


Brač


Otok Brač je premrežen s 25 biciklističkih staza. Najduža staza na otoku, staza sv. Jurja, duga je 180 kilometara i proteže se cijelim otokom, a kreće iz Supetra. Ova staza spada među zahtjevnije na otoku, o čemu puno govori podatak da oni koji donesu „dokaz” u Turističku zajednicu Supetra dobiju diplomu King of Brač!

Ako biste radije neku jednostavniju rutu, odaberite biciklističku stazu sv. Roko koja prolazi uz more – od centra Supetra, preko Mirca do Sutivana. Staza je duga 14,1 kilometar, jednim je dijelom asfaltna, a drugim je makadamska. Idealna je za obitelji s djecom. Uživajte u vožnji i pogledu, te svakako iskoristite pauze za kupanje u obližnjim uvalama koje će vas oduševiti svojom netaknutom ljepotom.

Ljubiteljima povijesti će se svidjeti tematske staze u sklopu naselja Sutivan. Staza Tramuntana vodi iz središta mjesta Sutivan do brda sv. Roka gdje se nalazi istoimena crkvica iz 17.stoljeća i katakombe – grobnice pod zemljom. Staza prolazi i kroz mjesto Bobovišća na Moru gdje se nalazi obiteljska kuća hrvatskog književnog klasika Vladimira Nazora. Malo dalje od pitoresknog mjesta Lozišća nalazi se most cara Franje Josipa. Vrhunac vaše vožnje će definitivno biti prizor s visoravni Smrčja odakle puca pogled na sjeverozapadnu obalu Brača. Zadnji dio puta je spuštanje makadamom do Sutivana.

Ako se osjećate hrabro i u formi, obuzdajte svojim biciklom 109 kilometara dugu asfaltnu stazu Medulla koja počinje od ribarskog mjesta Milna na zapadnoj strani otoka, prolazi preko mjesta Lozišće, Dračevice i Nerežišća i pored najvišeg vrha na Jadranu, Vidove gore. Zatim se spušta do Bola, pa prolazi kroz mjesta Selca i Sumartin do Povlja. Predviđeno vrijeme vožnje ovom stazom je 5 sati i 30 minuta.

Ako niste ponijeli vlastiti, unajmite bicikl u Milni, Sumartinu ili Bolu.

Gdje odsjesti na otoku Braču?
kuće i apartmani za obitelji s djecom
robinzonski smještaj
apartmani s tri spavaće sobe


Hvar


Otok Hvar spada među najpopularnije turističke destinacije u Hrvatskoj. Odlična i kvalitetna ponuda zabavnih, ali i luksuznih sadržaja, velik broj sunčanih sati (2724 sunčana sata godišnje!) i, naravno, neizostavne šljunčane plaže privlače horde gostiju u potrazi za savršenim ljetnim odmorom. No, Hvar skriva još jedan as u svom rukavu. Idealna je destinacija i za bicikliste. Brdovit i strm teren ovog srednjodalmatinskog otoka je najpogodniji za mountain bikeove (mtb).
Unajmite svoj bicikl na više mjesta u gradu Hvaru ili Starom Gradu i krenite u svoju pustolovinu otkrivanja hvarskih ljepota na dva kotača.

Biciklističke staze na Hvaru koje preporučujemo su:

Staza Purkin kuk počinje u parku mjesta Stari Grad. Zatim se prolazi kraj trajektne luke i nakon toga se skreće prema Velom Grablju. Ako svratite u ovo malo mjesto okruženo brdašcima i maslinicima, očarat će vas ljepotom svojih kamenih kućica koje kao da su zamrznute u vremenu. Slijedi najteži dio – penjanje do sv. Nikole, najvišeg vrha na otoku Hvaru (626 m). Tamo se također odmorite i uživajte u pogledu na more koji se odande pruža.
Slijedi spust na jug do mjesta Dol, prolaz kroz Starigradsko polje i, naposljetku, povratak u Stari Grad. Predviđeno vrijeme trajanja vožnje ovom biciklističkom stazom dugom 21,5 km je nešto manje od dva sata.

Biciklistička staza Kabal, nazvana po poluotoku Kabal kojim prolazi, brežuljkasta je staza duga 24,7 kilometara. Kao i staza Purkin kuk, i ova staza počinje u parku u Starom Gradu.
Zatim se ide u smjeru sjever prema mjestu Rudina. Odande se skreće na makadam koji vodi na poluotok Kabal. Tu se staza račva na dva dijela koja vode na dva ruba poluotoka. Na ovom dijelu staze iskoristite priliku za istraživanje mnogobrojnih skrivenih uvala. Ne zaboravite ponijeti sa sobom kupaći kostim i ručnik. Na povratku do Starog Grada staza prolazi šetnicom ispod hotela Arkada, a završava blizu ureda Turističke zajednice.
Predviđeno vrijeme trajanja vožnje ovom biciklističkom stazom je 1 sat i 45 minuta.

Gdje odsjesti na otoku Hvaru?

kuće i apartmani za miran odmor
kuće i apartmani za obitelji s djecom
privatni smještaj do 50 metara udaljen od plaže


Vis


Najudaljeniji dalmatinski otok neotkriveni je raj za turiste. Gotovo pedesetogodišnja politička, ali i geografska izolacija su doprinijele ljepoti netaknute prirode Visa. Ipak, zadnjih desetak godina Vis se razvija kao privlačna destinacija za sve turiste željne mirnog odmora. Značajno mjesto u tome zauzima i biciklizam. Viški brdoviti krajolik, nepregledni vinogradi, makadamski putevi i pitoreskne mediteranske kuće primamljivi su za svakog pustolovnog biciklista.
S obzirom na manjak gustog prometa, na Visu se može biciklirati i asfaltiranim cestama.

20 kilometara duga biciklistička staza ide od mjesta Vis gdje pristaje trajekt, preko vidikovca Prisme (potrebno je uspinjati se) do brda Križ pod kojim se rasprostire Velo Poje. Zatim se spušta starom cestom do mjesta Lokva gdje se prolazi kraj malenog jezera. Slijedi još jedan spust do uvale Milna gdje bicikliste očekuju lijepe plaže idealne za odmor i kupanje. Ova je staza primjerena za sve vrste bicikala.

Druga staza kojom možete ići slična je kao i prva. Razlika je u tome što se kod Lokve skreće prema Komiži (slijedite putokaz) do koje vodi stara cesta. Skrenite u Marine zemlje i preko zaselka Žužeca (ispod kojeg se nalaze svjetski poznata uvala Stiniva i uvale Vela i Mala Smričevica) na cestu koja vodi kroz Dračevo polje prema Podšpilju. Dalje se spustite nizbrdicom do Komiže odakle se pruža pogled na komiški zaljev. Ako se niste umorili, skrenite na cestu za Vis i uspnite se na vrh sveti Mihovil i odmorite se tamo prije zadnjeg spusta cestom do trajektne luke u Visu.

Na Visu bicikl možete iznajmiti u mjestu Vis u nekoj od rent a bike agencija čiji će vam zaposlenici rado pomoći pri odabiru najboljeg bicikla, ali i najbolje biciklističke staze za vas.

Gdje odsjesti na otoku Visu?
apartmani udaljeni 100 metara od plaže
apartmani s WiFi-jem i pogledom na more

10 savjeta za bicikliste u Hrvatskoj:

1. Obvezno nosite kacigu.
2. Sa sobom nosite hranu i puno vode (ljeti pogotovo) koju pijte prije polaska, tijekom i nakon dolaska na cilj.
3. Izaberite samo one puteve i staze sukladno vašoj fizičkoj formi.
4. Ako biciklirate u grupi, vozite se u istoj koloni.
5. Ne stavljajte slušalice na uši.
6. Poštujte i pazite na prometne znakove na cesti.
7. Ako ste na cesti, uvijek budite u pravilnom razmaku od auta.
8. Ljeti obvezno zaštitite kožu kremom sa zaštitnim faktorom.
9. Uvijek vežite svoje bicikle na za to predviđenim mjestima.
10. Bicikle je zabranjeno prevoziti katamaranima, moguće je samo trajektom.




Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu