Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Odmor iz snova u jadranskim svjetionicima

Print Objavljeno: 24.1.2019.

Kako bi ste opisali savršen odmor. Koristite li ga kako bi se napokon posvetili vlastitom zdravlju kroz biciklizam, planinarenje, šetnje ili su vam jednostavno odgovaraju sunce, more uz osvježavajuće piće i dobro društvo?

A možda vam je potreban odmor kako biste se „udaljili” od civilizacije i našli prijeko potreban mir. Prateći nove trendove u industriji putovanja primjetan je porast potraživanja mirnijih, izoliranijih lokacija za odmor, bilo da se radi o solo ili putovanju s obitelji, a kao izbor najčešće se spominju svjetionici.

Na prvu možda neobičan izbor, ali gledajući na sve moguće prednosti, svjetionik, pogotovo za one koji traže vlastitu oazu mira, može predstavljati priliku za razbijanje rutine ljetovanja.

Svjetionici nisu zanimljivi samo zbog neobičnih lokacija, oni su važan dio povijesti i svojim svijetlom su mnoge mornare pratili na putu do kuće. Iako je stari način produciranja svjetla brodovima zamijenila nova tehnologija, bilo bi zanimljivo, uz sami odmori iz prve ruke iskusiti ulogu čuvara svjetionika.


Zašto ljetovati u svjetioniku?

Svjetionik pokraj Sućurja(Hvar)

Gradsko blještavilo, glasan zvuk, ubrzani tempo su okolina u kojoj većina nas živi ali koja nas dovodi do situacije da ponekad zaboravimo na vlastite potrebe. Zbog toga ne treba čuditi tolika želja pojedinaca za bijegom i pronalaskom mira u kojem će se moći posvetiti samo sebi.

Odlazak na otok ili uvalu može zadovoljiti takvu vrstu potrebe ali i omogućiti drugačiju vrstu avanture na putovanju. Sigurno se pitate kako je moguće imati bilo kakvu avanturu u mjestu sa samo jednim svjetlećim tornjem.

Za početak pomisao da imate prvi red do mora i vlastitu uvalu za kupanje u moru. Svjetionici su zbog svrhe koju imaju smješteni u neobičnim područjima, ili na pustom otoku ili na visokim grebenima. Sva ta područja su neobična upravo zbog svog izgleda i geografskih obilježja, a kao takva mogu biti idealna za istraživanje u smislu odlaska na duže šetnje, vožnju biciklom. Vezano uz područja u kojem su smješteni ide i besprijekoran pogled na pučinu, brodove koji prolaze, što naravno predstavlja i priliku za uživanje u zalasku sunca.

Položaj i okruženje svjetionika mogu poslužiti kao inspiracija ako ste ljubitelj fotografije i želite dokumentirati svaki trenutak vašeg putovanja.

Smještaj na mirnom području ne znači nužno da se ne može uživati u udobnosti. Većina svjetionika je prenamijenjena u turističke kapacitete i uređena tako da imate osjećaj kao da se nalazite u vlastitom domu.


Svjetionici na Jadranu


Hrvatska s više od 1000 otoka, otočića, grebena i uvala ima jednu od najrazvedenijih obala u Europi. Takva razvedenost obale može biti problem za brodove pogotovo po ružnom vremenu. Zbog toga duž jadranske obale postoji čak 45 svjetionika. Njihova izgradnja je započela još u 19. stoljeću u vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije u sklopu programa razvoja mornarice.

Budući da je Hrvatska zemlja u kojoj je turizam jedna od najvažnijih grana gospodarstva, mnogi od svjetionika danas su preuređeni u turističke objekte namijenjene isključivo za miran odmor.

Od 45 navedenih svjetionika 11 ih se koristi u turističke svrhe, a u nastavku vam donosimo 4 u kojima ćete pronaći potreban mir i inspiraciju tijekom putovanja.


Tajer


Već na prvi pogled može se shvatiti kako je svjetionik Tajer poseban. No nije sve u izgledu. Svjetionik je zbog jedinstvenog položaja uvijek imao i strateški značaj. Izgrađen je davne 1876. godine na otočiću Sestrica Vela koji se nalazi južno od Zadra, a zanimljivo nalazi se i u blizini Nacionalnog parka Kornati.

Svojim izgledom i kombinacijom boja više podsjeća na svjetionike koji su karakteristični za obale Velike Britanije. Inače kula od 26 metara podignuta je na 47 metara nadmorske visine.

Do otoka se dolazi tako da ćete se uputiti automobilom do Sukošana, nakon kojeg se do konačne destinacije nastavlja čamcem.

Objekt sadrži čak 2 apartmana s po 4 kreveta, a zanimljivo je da čak ima i svog svjetioničara koji brine o sigurnosti i signalizaciji.

S obzirom na dobar položaj i prirodu koja ga okružuje svjetionik je idealan za miran obiteljski odmor ili drugačiji provod s prijateljima.

Ako želite miran odmor za vas i vašu obitelj pogledajte detalje svjetionika


Struga


Jeste li znali da je svjetionik na rtu Struga jednako udaljen od Splita i Dubrovnika (100 km ili 55 NM). Inače svjetionik je smješten na Lastovu, otoku koji je prvi put naseljen još u antičko vrijeme. Povezan je samo sa Splitom, a do njega se dolazi trajektnom linijom ili katamaranom koji pristaje u luci Ubli. Iz luke se do svjetionika dolazi automobilom.

Toranj je izgrađen davne 1839. godine što ga čini drugim najstarijim svjetionikom na Jadranu. Pozicioniran je na litici i nalazi se na oko 70 metara nadmorske visine, zbog čega pruža nevjerojatan pogled prema otvorenom moru.

Svjetionik je cestovno povezan s ostalim mjestima na otoku, i automobilom se može ići u opskrbu potrebnim namirnicama. Ako niste u posjedu osobnog automobila kupovinu umjesto vas može obaviti svjetioničar.

Za one koji imaju istraživački duh razveselit će podatak da se oko svjetionika nalaze borove šume kroz koje postoje uređene pješačke staze, a vrijedi spomenuti i veliki izbor plaža.

Svjetionik sadrži 4 apartmana s 2, 3, 4 i 5 ležaja kuhinju i wc. Na raspolaganju je i parking ako imate osobno vozilo.

Ako planirate miran odmor na Lastovu pogledajte detalje svjetionika Struga


Palagruža


Ako vam su vam prioritet na odmoru mir, tišina, i potpuna izoliranost, svjetionik na otočiću Palagruži će vam pružiti sve navedeno, pogotovo ako saznate činjenicu da je to najudaljeniji hrvatski otok.

Na Palagruži, zahvaljujući izoliranosti od kopna prevladava poseban biljni i životinjski svijet koji sadrži mnoštvo endemskih vrsta, a morsko područje oko Palagruže je bogato ribom.

Iako se na prvu čini kao običan pusti otok, Palagruža je kroz povijest imala strateško značenje, zbog čega je prolazila kroz „ruke” različitih vladara. U vrijeme Austro-Ugarske, točnije 1875., izgrađen je svjetionik, a naknadno je utemeljena i meteorološka služba (1895. godine).

Kako bi došli do najudaljenijeg hrvatskog otoka trebate se ukrcati na trajekt koji polazi iz Splita za otok Korčulu. Automobilom je potrebno doći do mjesta Korčula, iz kojeg slijedi prijevoz gliserom do Palagruže koji traje oko 3 sata.

Svjetionik je opskrbljen vodom, mobilnom mrežom i strujom, a sadrži 2 apartmana po 4 ležaja.

Ako vam je potrebna izolacija od gradskih gužvi svjetionik na Palagruži je idealan izbor za vas


Marlera


Mir i tišina na odmoru su poželjna opcija a s druge strane opet ne bi htjeli propustiti priliku za posjetiti restorane ili znamenitosti obližnjeg mjesta.

Uz svjetionik Marleru ne trebate trošiti vrijeme na potragu za lokacijom koja ispunjava takve zahtjeve.

Toranj izgrađen 1882. godine smješten je na istoimenom rtu, između nekoliko otočića kako bi se, zbog jakih morskih struja i zimskih vjetrova omogućila sigurnija plovidba.

Idealan je za ljubitelje aktivnog odmora jer se u blizini nalazi malo mjesto Ližnjan koje je poznato odredište surfera i ronilaca.

Također blizu se nalazi i Medulin u kojem se mogu probati lokalne Istarske delicije ili obaviti kupovina.

Svjetionik je pristupačan i do njega je moguće doći automobilom, za koji je rezervirano i parkirno mjesto.

Gosti na raspolaganju imaju tri spavaće sobe i okućnicu od čak 1500 m2.

Za one koji boravak žele uljepšati izletima ili razgledavanjima, preporučuje se izlet na obližnji otočić Levan koji je specifičan po jednoj od najljepših pješčanih plaža do kojeg je osiguran i besplatni prijevoz.

Za spoj mirnog odmora i dodatnog sadržaja pogledajte detalje svjetionika Marlera
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews