Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Vodič - Nacionalni park Kornati

Traži:

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

Prekrasni arhipelag od 89 otoka i hridi oduševljava sve koji su ga posjetili, vidjeli ili ga (za sada) samo imali priliku upoznati preko fotografija.

Riječ je, naravno, o Nacionalnom Parku Kornati koji se smjestio između Šibenske i Zadarske rivijere. Zanimljiv izgled otoka i iznimna prirodna bogatstva zaslužni su što je veći dio arhipelaga od 1980. zaštićen kao nacionalni park.

Nacionalni park Kornati – raj za nautičare i ronioce

Irski pisac Georg Bernard Shaw jednom prilikom veoma poetski je opisao ovo otočje: "Posljednjeg dana stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i od suza, zvijezda i daha stvorio je Kornate."

Ovakav opis Kornati su "zaslužili" svojom bezvremenskom ljepotom. Kada Nacionalni park Kornati obilazite brodom, prve će vam u oči upasti prepoznatljive visoke litice (klifovi). Najimpresivnije od njih sežu od 60-ak do čak 80 metara u vis. Nautičari su, također, oduševljeni morskim tjesnacima između otoka gdje se mogu usidriti i uživati u kupanju u kristalno čistom moru.

Osim nautičarskog, Nacionalni park Kornati pravi je ronilački raj. Naime, bogatstvo podmorskog svijeta najzaslužnije je što je ovaj dio posebno zaštićen. Čak i ako niste ronilac, uz masku i disaljku moći ćete uživati u prizoru na podmorska bogatstva Nacionalnog parka Kornati.

Kada stupite na kopno nekog od kornatskih otoka, obavezno se popnite na vrh i s dobrog vidikovca promotrite ovaj prekrasni arhipelag. Ono što vam neće promaknuti ni s kopna, ni s mora, su suhozidi. Kameni zidovi koji su u davna vremena rukom građeni kako bi se naznačile granice između posjeda. Kada bi se zbrajala dužina tih zidova, koji se s vrha otoka okomito spuštaju prema obali, došli bismo do ukupne brojke od čak 70 kilometara.

Nacionalni park Kornati – što još vidjeti i kako doći?

Nacionalni park Kornati danas je uglavnom nenaseljen, a najzanimljivije tragove nekadašnjeg života možete vidjeti na otoku Kornatu, gdje se nalazi bizantska utvrda Tureta iz 6. stoljeća, a u podnožju je starokršćanska crkva Gospe od Tarca iz 16. stoljeća. Vjerojatno jedan od najljepših vjerskih običaja je procesija brodovima, kada prve nedjelje u srpnju vjernici s otoka Murtera odlaze prema zavjetnoj crkvi Gospe od Tarca.

Nacionalni park Kornati možete posjetiti vlastitim brodom ili u aranžmanu izletničkih brodova. Za detalje se najbolje raspitati u prostorijama Javne ustanove "Nacionalni park Kornati" u Murteru. A želite li poseban odmor, možete na našim stranicama pronaći smještaj u kornatskim uvalama.Smještaj Nacionalni park Kornati

Kuća za odmor 8168
Suha Punta Kuća za odmor 8168

Suha Punta Od 117,00 € po danu

Kuća za odmor 8164
Statival Kuća za odmor 8164

Statival Od 101,70 € po danu

Kuća za odmor 12150
Dragišina Kuća za odmor 12150

Dragišina Od 117,00 € po danu

Traži smještaj - Nacionalni park Kornati

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu