Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Otok Vis "lud" za kriketom?

Print Objavljeno: 22.10.2012.
Otok Vis "lud" za kriketom?

Kriket i otok Vis nisu kombinacija pojmova koje očekujete u istoj rečenici, no pojavljuju se zajedno češće nego biste očekivali. Pitate se kako je uopće došlo do toga da jedan sport specifičan za Englesku i zemlje Commonwealtha povezujemo s otokom usred Jadranskog mora?

Povijest igranja kriketa na otoku Visu počinje prije 200-tinjak godina. Engleska vojska tamo se utaborila u vrijeme Napoleonskih ratova. Slobodno vrijeme provodili su igrajući kriket na zelenim poljima Visa, za što su imali i blagoslov svog zapovjednika Sir Williama Hostea, po kojem je kasnije i nazvan prvi hrvatski kriket klub. Lokalno stanovništvo prigrlilo je sport kojem su ih podučili njihovi "privremeni podstanari" iz daleke Engleske. Odlaskom Engleza s Visa nastupila i stoljetna pauza u igranju kriketa. Legenda kaže da je razlog to što su vojnici sa sobom ponijeli opremu pa nije bilo moguće nastaviti kriketašku tradiciju.

Teško je utvrditi točne razloge, no sigurno znamo da je prvi kriket klub u Hrvatskoj osnovan upravo na otoku Visu. Smatra se da su za veliki povratak kriketa u Hrvatsku zaslužni iseljenici iz Australije i Novog Zelanda, koji su prilikom povratka u pradomovinu ponijeli i dio tradicije svojih prekooceanskih zemalja.

Postoji još jedan detalj koji svjedoči kako kriket na zanimljiv način povezuje Englesku i otok Vis. Prije nekoliko godina Dorothy Hoste, rođakinja Sir Williama Hostea, naišla je na informaciju da na malom otoku u Hrvatskoj postoji kriket klub nazvan po njemu. To ju je potaklo da okupi članove svoje obitelji i organizira turnir u kriketu na otoku Visu s lokalnim klubom 2009. godine.
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu
4,6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews