Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Otočje Elafiti, Južna Dalmacija - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Traži:

Otočje Elafiti

Otočje Elafiti

Zapadno od Dubrovnika iz mora se uzdižu njegovi nijemi stražari u neobičnoj formaciji, zbog koje su i dobili naziv Elafiti – "jelenji otoci". Tipična mediteranska vegetacija otočja Elafiti, prošarana egzotičnim biljnim doseljenicima, stapa se u jedinstvenu simfoniju mirisa, koja nije narušena navalom moderne tehnologije.
Elafiti će vas uljuljkati u život polaganog tempa, iz kojeg su iskorijenjeni buka i stres. Na otoku Lopudu, štoviše, ne postoje ni ceste, ni automobili, pa će vas njegovi stanovnici u obilazak povesti autićima za golf.

Duga povijest živopisnog arhipelaga Elafiti

Najveći otoci arhipelaga Elafiti: Šipan, Lopud i Koločep, ujedno su i jedini naseljeni. Priču o svojoj prošlosti, nerazmrsivu od one grada-spomenika Dubrovnika, pletu u starim kamenim kućama, ljetnikovcima i dvorcima.

Povijest otočja Elafiti započinje s Ilirima, čiji je obrambeni zid pronađen na Šipanu. Tragovi Rimljana iščitavaju se iz ostataka rimske vile u Šipanskoj Luci, naselju na zapadu Šipana. Na istoku ovog otoka, naselje Suđurađ otkriva renesansu utvrdu obitelji Stjepović-Skočibuha, čija je gradnja započela 1529. godine.

Vrijedna slikarska djela Elafiti čuvaju u kapelici Sv. Antuna na Koločepu, crkvici Svete Marije Spilice na Lopudu i drugim, po otocima razasutim, srednjovjekovnim crkvama i bazilikama.

Elafiti ujedinjuju boje tropa i Mediterana

Za razliku od Šipana, omiljenog odmarališta starih Dubrovčana, Lopud se isticao svojom flotom i brodogradilištem. Pomorci su s putovanja po svijetu kući donosili različite vrste biljaka koje i danas krase mjesni perivoj.

Voćnjaci južnog voća, ugniježđeni u šume borova, čempresa i palmi, oslikavaju krajolik arhipelaga Elafiti, čineći ga time posebno privlačnim umjetnicima.

Opjevani crveni koralj Koločepa, čiji su lovci bili nadaleko poznati, danas se tek povremeno zaplete u ribarsku mrežu. No, bistro more otočja Elafiti i dalje obiluje ribama i školjkama, jastozima i hlapovima, koje je najbolje zaliti zlatnom kapljicom šipanskih vinograda.

Ptičji pjev nad modrim dubinama otočja Elafiti

Duge pješčane plaže otočja Elafiti kulminiraju plažom Šunj na Lopudu. Plitko more čije je dno prekriveno finim bijelim pijeskom idealno je igralište za djecu ili piciginaše – majstore popularne igre s loptom.

Osim tijekom šetnje, plivanja ili ronjenja, pustolovima će se Elafiti otkriti i na biciklističkim stazama ili kajakaškim izletima.

Ronilačka atrakcija otočja Elafiti, podvodni zid prekriven algama i koraljima, nalazi se na otoku pustinjaku – Sv. Andriji. Ovaj je otočić zvijezda vodilja brodovima od 1873. godine, kada je izgrađen svjetionik, a na njemu su utočište pronašle ptice, zbog čega je proglašen ornitološkim rezervatom.


Riviera Elafiti - Vidi sve plaže

Otočje Elafiti - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Otočje Elafiti

Sobe 2169
Lopud Sobe 2169

Lopud Od 47,00 € po danu

Apartmani 17200
Lopud Apartmani 17200

Lopud Od 57,00 € po danu

Apartmani 14013
Lopud Apartmani 14013

Lopud Od 58,00 € po danu

Apartmani 2182
Koločep Apartmani 2182

Koločep Od 59,00 € po danu

Apartmani 12910
Lopud Apartmani 12910

Lopud Od 58,00 € po danu

Traži smještaj - Otočje Elafiti
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu
4,6 / 144 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews