Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Splitska, Otok Brač

Traži:

Splitska

Splitska

Splitska je malo, idilično mjesto otoka Brača. S 200-tinjak stanovnika nikad nije pretjerano napučeno i izvan je uobičajenih turističkih mapa. Baš zato Splitska će svome posjetitelju pružiti potpuni mir i mogućnost relaksacije na morskoj obali.

Splitska u dvije riječi – luka i kamen

Još u legendi o nastanku mjesta Splitska se spominje kao luka u koju je pristao trojanski junak Antenor te u kopnenom dijelu otoka osnovao naselje Škrip. Primorski lučki položaj te bračka tradicija kamenarstva i u drugim povijesnim razdobljima obilježili su život ovog mjesta. Splitska je ostala zabilježena kao luka iz koje se izvozio kamen za gradnju palače rimskog cara Dioklecijana u obližnjem Splitu.

Veza Splitske i kamena tu ne prestaje jer je i najstariji povijesni trag s ovog područja sačuvan u kamenu. U kamenolomu Rasohe, nedaleko od mjesta, pronađen je uklesani lik Herakla kojeg je izradio jedan od rimskih klesara tijekom vađenja kamena za Dioklecijanov ljetnikovac.

Splitska – kulturna baština

Splitska je kroz stoljeća bila poznata kao idealno odredište za odmor o čemu svjedoče brojni ljetnikovci. Najpoznatiji od njih su Cerinićev dvorac te dva nastala na početku 20. stoljeća – Finkin dvor i Vila Ilirija.

Splitska će turistima željnima upoznavanja kulturne baštine predstaviti Župnu crkvu Blažene Djevice Marije sa značajnim umjetničkim djelima te četvrtastu kulu, ostatak nekadašnjeg dvorca obitelji Cerinić. U plitkom dijelu luke još uvijek se mogu razgledati potopljeni dijelovi antičke luke koja je nekoć bila na tom mjestu. Laganom šetnjom, malo izvan Splitske, posjetitelji će naići na ruševine Crkve sv. Jadre koja potječe s prijelaza 5. i 6. st.


Riviera Brač - Vidi sve plaže

Splitska, Brač - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Splitska

Apartmani 11300
Splitska Apartmani 11300

Splitska Od 55,00 € po danu

Apartmani 2857
Splitska Apartmani 2857

Splitska Od 86,00 € po danu

Apartmani 2923
Splitska Apartmani 2923

Splitska Od 50,00 € po danu

Apartmani 2907
Splitska Apartmani 2907

Splitska Od 71,00 € po danu

Apartmani 2865
Splitska Apartmani 2865

Splitska Od 119,00 € po danu

Traži smještaj - Splitska
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews