Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Sub
12:00h - 20:00h
Ned
12:00h - 20:00h

Otok Iž, Sjeverna Dalmacija - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Traži:

Otok Iž

Otok Iž

U zadarskom arhipelagu Otok Iž smjestio se između Dugog otoka i Ugljana, a svoja jedina dva mjesta - Veli Iž i Mali Iž - položio je uz obalu mora. Otok naseljen u pretpovijesno vrijeme, u srednjemu je vijeku bio poznat pod imenom Ez. Od drugih jadranskih otoka zdvaja se po tradiciji lončarstva koju i danas njeguje stvarajući jedinstven suvenir – iški lopiž, glinenu posudu u kojoj se čuvaju maslinovo ulje i ostali proizvodi, dok hrana pripremljena u njemu, kažu, ima poseban okus. Deset otočića i hridi u neposrednom susjedstvu otoka Iža, koji će vas mamiti u morsku avanturu, samo su naznaka nautičke poslastice koja vas čeka na njegovom najpoznatijem susjedu – Nacionalnom parku Kornati.

Otok Iž – čuvar tradicije

U staroj jezgri Velog Iža potražite obnovljenu crkvu Sv. Petra i Pavla iz 14. stoljeća, rustikalno zdanje s elementima romanike te proučite Etnografsku zbirku u kojoj se čuvaju brojni primjerci autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Uživajte u ostacima prošlosti koji, uz suvremeno opremljena marinu, dodatno obogaćuju sačuvane prirodne ljepote otoka Iža.

Veli Iž se može pohvaliti i dvorcem sagrađenim u romaničkom stilu koji je u 19. stoljeću preuređen u školu, dok Mali Iž čuva crkvicu kružnog oblika iz 11. stoljeća, u čijoj se blizini nalazi utvrda nekadašnjih vlasnika otoka, zadarskih plemića.

Otok Iž u ritmu prirode

Otok Iž vam pruža mogućnost izleta na brojne okolne otočiće. Otočić Rutnjak, 300 metara od iške obale, uređen je kao park na kojem se možete kupati i uživati u morskim radostima. Sam Iž, zbog brojnih uvala i plaža, najbolje je istražiti morskim putevima. Pođite i do najvećeg otočkog iškog susjeda - otoka Rave.

Ne smijete propustiti posjetiti obližnji Nacionalni park Kornati. Najrazvedenija grupa otoka na Mediteranu sastoji se od 140 nenaseljenih otoka, otočića i litica, pravi je labirint mora i kamena, poznat po visokim liticama i neobičnim oblicima reljefa koje nautičari obožavaju.

Aktivni odmor na otoku Ižu

Iako je otok Iž udaljen od gradske vreve, ima sve potrebno za dobru zabavu i miran odmor. Za one koji vole rekreaciju, duž cijelog otoka nalaze se brojne biciklističke te pješačke staze, a postoje i teniski tereni. Šetnje uz veloišku dragu začinite osvajajući Korišnjak, najviše brdo otoka i uživajte u pogledu na okolicu. Sudjelujte na Iškoj fešti u biranju kralja, običaju iz antičkih vremena, i naučite stare iške napjeve uz lokalno stanovništvo.


Riviera Iž - Vidi sve plaže

Smještaj Otok Iž

Apartmani 6163
Mali Iž Apartmani 6163

Mali Iž Od 57,00 € po danu

Apartmani 18697
Veli Iž Apartmani 18697

Veli Iž Od 50,00 € po danu

Apartmani 16535
Mali Iž Apartmani 16535

Mali Iž Od 64,00 € po danu

Kuća za odmor 17536
Mali Iž Kuća za odmor 17536

Mali Iž Od 63,90 € po danu

Traži smještaj - Otok Iž
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu