Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 22:00h
Ned
14:00h - 22:00h

Otok Prvić, Sjeverna Dalmacija - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Traži:

Otok Prvić

Otok Prvić

Je li Prvić dobio ime po starohrvatskom bogu proljeća ili su ga Vodičani tako nazvali jer im je najbliži naseljeni otok - teško je sa sigurnošću reći.
Sigurno je ipak da otok Prvić krije vrijednu kulturnu baštinu na maloj površini. Laganom šetnjom obiđe se za tek nešto više od dva sata. Prvić Luka i Šepurine, jedina dva naselja, oživljavaju prizore starog Mediterana na kamenim ulicama kojima caruje šum valova i serenada cvrčaka. Oni željni ludih provoda u noćnim klubovima lako će se trajektom prebaciti u Vodice i vratiti ranojutarnjom linijom.

Otok Prvić otkriva tajne kamenih labirinata

Otok Prvić svoje posjetitelje dočekuje višestoljetnim kamenim kućama nanizanim u jedinstven prizor. Priljubljene jedna uz drugu zajedničkim zidom, zbog štednje kamena, zaštićene su kao povijesna cjelina. U njima se otkrivaju umjetničke kolonije, kao i konobe koje poslužuju ukusne specijalitete uz čašicu rakije ili sušene smokve spravljene po stoljetnom receptu otoka Prvića.

Iako je Prvić naseljen još od antičkih vremena, čemu svjedoče brojni ostaci, tek u 15. stoljeću stanovništvo dolazi u većem broju u bijegu pred Turcima. Tada je izgrađen samostan s crkvom Gospe od Milosti, a u 17. stoljeću dovršena je gradnja crkve Sv. Roka u kojoj se nalazi bogato ukrašeni drveni oltar.

Faustov otok Prvić – rodno mjesto neobičnih konstrukcija

Otok Prvić obilježio je djetinjstvo svestranog mislioca i znanstvenika Fausta Vrančića. S njegovih hridi i zvonika taj je "leteći čovjek", kažu, isprobavao svoj padobran. Osim njega, izumio je brojne druge naprave, čije se makete mogu razgledati u muzeju Fausta Vrančića u Prvić Luci.

Faust Vrančić, očaran magijom ovog otoka, izabrao je njegovo naselje Šepurine za podizanje ljetnikovca, koji je danas jedini sačuvani plemićki dvor otoka Prvića. Prema svojoj posljednjoj želji pokopan je u crkvi Gospe od Milosti u Prvić Luci.

Otok Prvić ugošćuje Bodulska pripetavanja

Iz spontanih nadmetanja otočnih mjesta šibenskog arhipelaga nastao je pravi sportsko – zabavni spektakl pod nazivom Bodulska pripetavanja. U srpnju i kolovozu otok Prvić se natječe u nogometu, vaterpolu, kartaškim igrama te mnogim drugim disciplinama za čiju "kraljicu" slovi igra potezanja konopa. Manifestacija završava vatrometom i glazbenom feštom na kojoj ćete imati priliku čuti i postati zaljubljenici dalmatinske klapske pjesme.

Otok Prvić oživljava svoje tradicije 2. kolovoza na fešti Gospe od Anđela i 16. kolovoza na fešti svetog Roka, za kojima slijedi Burtiž – regata koja okuplja tradicionalne brodice na latinsko idro.


Riviera Prvić - Vidi sve plaže

Smještaj Otok Prvić

Apartmani 17547
Šepurine Apartmani 17547

Šepurine Od 43,00 € po danu

Apartmani 4238
Šepurine Apartmani 4238

Šepurine Od 89,00 € po danu

Traži smještaj - Otok Prvić
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu
4,6 / 144 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews