Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Fotografije iz Hrvatske | 10 prizora zbog kojih volimo Hrvatsku

Print Objavljeno: 16.5.2019.

Iako površinom mala, Hrvatska kao turistička destinacija ima toliko toga za ponuditi, a kako je posljednjih godina postala popularna još uvijek krije mjesta koja nisu postala komercijalna (kao turističke destinacije), što je odlično za posjetitelje koji žele opuštajući odmor uz manje gužve. Lista znamenitosti i događaja koje možete vidjeti je duga. Zapanjujući, dobro očuvani ostaci prapovijesnih, rimskih i srednjovjekovnih gradova, osam nacionalnih parkova, više od 1200 otoka s beskrajnim šljunčanim i pješčanim plažama, špiljama i uvalama, spektakularni festivali različitih tematika i mnogo više. Sve ljepote Hrvatske bi teško stale na jedan popis a još teže bi se mogle opisati riječima. Kako bi vam dočarali dio hrvatskih ljepota odlučili smo sastaviti album s 10 fotografija s jedinstvenim prizorima i trenucima, koji će vas natjerati da se zaljubite u Hrvatsku te da razmislite o tome da je posjetite već ovog ljeta.


Otočić Krbelica

Otočić u Sjevernoj Dalmaciji u obliku ribe

Sigurno već znate za Galešnjak. Otočić u obliku srca kojem je Huffington post dodijelio titulu „najslađeg otoka na svijetu”. Za otočić se doznalo zahvaljujući satelitskim snimkama Google Eartha koji je omogućio ljudima da detaljno istraže svaki kutak našeg planeta. S vremenom se pokazalo da se putovanja i Google Earth pretraživanja odlično poklapaju (turisti traže nove, zanimljive destinacije a uz pomoć Google Eartha lakše dolaze do njih) a to je Hrvatska, sa svojim otočićima neobičnih oblika odlično iskoristila. Galešnjak je poslužio kao odličan primjer. Njegov neobičan oblik postao je mamac za mnoge turiste i nautičare. Između više od 1000 otoka još uvijek se krije veliki broj onih s neobičnim izgledom kao što je Galešnjak. Jedan od njih je i nenaseljeni otočić Krbelica. Zanimljivo je da je promjer otočića oko 100 m a isto toliko je udaljen od obale (nalazi se 2 km sjeverno od grada Primoštena). Na prvu vam se može učiniti kao običan otočić, no stvari se mijenjaju ako ga promatrate iz ptičje perspektive. Naime svojim oblikom Krbelica podsjeća na ribu, a mnoge podsjeća i na kornjaču (ako se gleda samo površina otočića iznad mora).


Kazalište na trgu

Barokni trg Škor izgrađen je na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta

Jeste li ikad vidjeli trg koji je toliko slikovit da služi kao kulisa za kazališne predstave? Jedan takav nalazi se u Starom Gradu na otoku Hvaru. Među brojnim lijepim trgovima u Starom Gradu ovaj je svakako najzanimljiviji. Ne samo po svojoj funkciji koju ima tijekom ljetne sezone, kada postaje kulisa za kazališne predstave, nego i zbog zanimljive povijesti. Pretpostavlja se da je izgrađen u periodu između 17. i 18. Na tom mjestu su se nekad gradili i brodovi. Na trgu možete vidjeti tradicionalne dalmatinske radničke kuće izgrađene u kamenu s motivima kao što su slikoviti krovni prozori i kamene terase sa stubištem.

Skrivena mjesta za miran odmor

Uvala Stratinčica na otoku Korčuli

Otkad je postala nezaobilazna mediteranska destinacija Hrvatska privlači sve veći broj ljudi koji žele osjetiti čari njenih beskrajnih plaža. Istina, to je dovelo do veće koncentracije turista na plažama ali što kad bismo vam rekli da postoji veliki broj alternativnih mjesta koje turisti još uvijek nisu „otkrili”? Takva mjesta su rijetko naseljena, plaže su male ali zbog toga ćete imati i više nego dovoljno prostora za uživanje. Večeri su također ugodne i mirne jer nema glasnih noćnih klubova. Ako ste ikad htjeli iskusiti život u mirnom mjestu u kući pored plaže, daleko od gradskih gužvi, takav doživljaj ćete pronaći u jednoj od mnogih skrivenih uvala diljem Jadranske obale.

Kultura ispijanja kave

U Hrvatskoj druženje uz kavu može potrajati i nekoliko sati

Jeste li primijetili da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna poslovnica Starbucksa? Kako je to moguće? Razlog je taj što kultura ispijanja kave u Hrvatskoj ne odgovara poslovnoj filozofiji Starbucksa. Naime, kultura ispijanja kave u Hrvatskoj se može smatrati svojevrsnim fenomenom. Ona podrazumijeva neka "pravila" koja posjetiteljima mogu biti nejasna. Primjerice svaki čovjek u Hrvatskoj ima svoj omiljeni kafić. Isto tako, bilo kakav događaj, primjerice poslovni sastanak ili obično druženje, odvija se uz kavu koja može potrajati i 2 sata. Ako vas netko u Hrvatskoj pozove „na kavu” morate znati da je to zapravo poziv na višesatno neformalno druženje.

Sportske aktivnosti uz nevjerojatan pogled

Košarkaši teren u staroj jezgri Dubrovnika je zahvaljujući Architectual Digestu postao svjetska atrakcija

Ako tražite opcije zaaktivan način odmora u Hrvatskoj većina će vam vjerojatno predložiti odlazak u prirodu u obližnji Nacionalni park, planinu, ili recimo vožnju biciklom i sl. Zašto se jednostavno ne biste zabavili uz košarku i to u staroj jezgri Dubrovnika? Mislite da se šalimo? Unutar dubrovačkih zidina smjestio se neobičan košarkaški teren koji je zbog jedinstvene lokacije i prelijepog pogleda na staru jezgru uvršten na visoko treće mjesto liste 10 najbolje dizajniranih košarkaških terena na svijetu po izboru Architectural Digesta.

Šarmantni mali gradovi

Povijesne zgrade u gradu Rovinju

Osim najpoznatijih gradskih središta u Hrvatskoj, omiljena mjesta mnogih turista su i mališarmantna gradovi. Nitko ne ostaje ravnodušan na prizore kamenih kuća i ulica, lokalnih tržnica s domaćim namirnicama, rive s brojnim čamcima i zvonicima s kojih se pruža pogled kao s razglednice. U starim jezgrama malih gradova i naselja često ćete naići i na zanimljive građevine koje su izgrađene u različitim povijesnim periodima i raznim stilovima.

Stare ceste nove avanture

Jedna od najljepših prometnica na području Makarske rivijere posebno omiljena među biciklistima

Volite duge vožnje automobilom ili istraživanje krajolika biciklom? U Hrvatskoj možete pronaći stare ceste i puteve koji nisu uvršteni u turističke vodiče a iza kojih se kriju prave pustolovine. Jedna od takvih je i stara cesta (D-512 Makarska - Vrgorac) koja povezuje Makarsku rivijeru s područjem iza planine Biokovo. S ceste se pruža predivan pogled na more te otoke Hvar i Brač.

Poznata kuhinja koja ima „sve”

Tržnica u istarskom mjestu Motovun

Od pikantnih kobasica Slavonije do morskih plodova iz Dalmacije, hrvatska hrana, odnosno kuhinja, razlikuje se od regije do regije. Mnogi strani posjetitelji još uvijek se dive činjenici da tako mala zemlja ima bogatu kulinarsku tradiciju. Istina je da su povoljan zemljopisni položaj, kao i različite zemlje koje su vladale ovim prostorima kroz povijest imali velikog utjecaja na kulinarsku tradiciju u Hrvatskoj. Mnogi svjetski chefovi vole naglašavati kako hrvatska kuhinja ima „sve”, misleći pritom na kvalitetan izbor namirnica i vina.

Dobar ugođaj uz dobru glazbu

U ljetnim mjesecima na Jadranu možete posjetiti veliki broj koncerta različitih žanrova

Ultra Europe Music festival ili Liburnia Jazz festival. Bez obzira na to volite li elektronsku ili klasičnu glazbu u Hrvatskoj tijekom ljetnih mjeseci možete pronaći pravi glazbeni spektakl. Po kvaliteti i broju koncerata koji se održavaju Hrvatska obala ne kaska za vodećim svjetskim metropolama. I u 2019. godini očekuje nas veliki broj glazbenih festivala u razdoblju od svibnja (Festival Furioza: Concert cycle) do listopada (Outlook festival).

Jedrenje u Hrvatskoj

Jadranska obala jedna je od najomiljenijih mediteranskih destinacija među nautičarima

Više od 2.500 sunčanih sati godišnje čini Hrvatsku jednom od najsunčanijih regija na Mediteranu. Klima u Hrvatskoj je mediteranska, što znači da su zime blage, a ljeta vruća. Savršeni uvjeti za svaku osobu koja voli jedrenje. Sezona jedrenja u Hrvatskoj traje od travnja i listopada s vrhuncem u srpnju i kolovozu, kada temperature mogu doseći i do 40 ° C. Osim velikog izbora lokacija za jedrenje, Jadranska obala ima i razvijenu nautičku infrastrukturu s oko 50 marina, ne računajući luke u gradovima.
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews