Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Planinarenje u Hrvatskoj | Nacionalni Park Paklenica

Print Objavljeno: 9.3.2018.
Planinarenje u Hrvatskoj | Nacionalni Park Paklenica


Drugi najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, NP Paklenica, jedinstven je po svom planinskom pejzažu – kanjoni do 700 metara visine, skrivene jame i spilje, zelene šume hrasta, bora i graba te potoci i slapovi. Upravo je zato Nacionalni Park Paklenica savršena lokacija za sve ljubitelje prirode i planinarenja. Ovaj vam put donosimo što sve morate vidjeti u Paklenici, koje su dobre staze za planinarenje te ostale zanimljivosti koje morate iskusiti na svom izletu u jednom od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

Kako doći do NP Paklenica?
Nacionalni park Paklenica se nalazi u sjevernoj Dalmaciji, sat vremena vožnje autom od grada Zadra. Dolazite li iz glavnog grada Zagreba, do Paklenice možete doći autocestom Zagreb – Split. Na čvoru Maslenica silazite s autoceste i nastavljate 15 kilometara magistralom u smjeru Rijeke.

Autobusom možete doći iz smjera Zadra u Starigrad Paklenica (vožnja traje 50 minuta). Ako dolazite autobusom iz Zagreba potrebno je doći prvo do Zadra, pa onda sjesti na autobus koji vozi prema Paklenici. Do Paklenice se može doći iz Rijeke i Splita (prijevoznik Autotrans).
Parking na samom ulazu u park dođe 10 kuna (1,35 €). Postoje dva ulaza u park. Glavni ulaz je u Velikoj Paklenici dok je sporedni ulaz u Maloj Paklenici. Ulaznica za park izvan sezone iznosi 40 kuna (oko 5 €), dok u sezoni iznosi 50 kuna (oko 6 €). Imajte na umu da NP Paklenica zadržava pravo izmjene cijena, stoga uvijek provjerite službene stranice parka.

Kada je najbolje posjetiti NP Paklenicu?
Najbolje vrijeme za posjetiti NP Paklenicu je rano proljeće i kasno ljeto, ako ne volite vrućine. S druge strane, Paklenica je puna šuma koje i u najtoplijem dijelu godine osiguravaju hlad i zaštitu od vrućina. Imajte na umu da ako želite posjetiti neke dijelove Paklenice izvan sezone (npr. Manita peć) morate se prethodno najaviti upravi parka u razdoblju od 1. studenog do 1. travnja.

Planinarske staze u NP Paklenica
Nacionalni Park Paklenica je raj za sve koji vole pješačenje u prirodi. Iz prve ruke doživite surovu ljepotu planinskog krajolika koji vas okružuje. U svojim lutanjima možete naići i na razne životinjske vrste kao što su smeđi medvjed, vuk, ris i divlja mačka. Ako niste u formi za teže staze, preporučujemo stazu Velika Paklenica (duga 550 metara) koja vodi od preuređenog mlina prema utvrdi i vidikovcu Paklarić.
Još jedna staza, koja je jedna od najpopularnijih, također vodi od Velike Paklenice do Planinarskog doma. Šetajući ovom stazom ćete vidjeti pakleničke mlinove, kanjon Velike Paklenice, malene vodopade te popularnu stijenu za penjanje Anića kuk.
Kroz stazu je raspoređeno 10 informativnih tablica koje pobliže objašnjavaju gore navedene točke na stazi.

Ako ste željni onog pravog planinarskog pothvata i iskusni ste planinar, onda vam preporučujemo penjanje na najviši vrh na Velebitu – Vaganski vrh (1757 m). Popnite se i na malo niže, ali ništa manje zahtjevne vrhove Sveto Brdo (1751 m) i Vrh Liburnije (1709 m). Na Vrhu Liburnije izvadite svoj fotografski aparat ili mobitel te uslikajte veličanstven pogled na arhipelag Srednjeg Jadrana.

Zanimljivi događaji u NP Paklenica

Međunarodna noć šišmiša
Ova se međunarodna manifestacija održava od 1997. Na prostoru NP Paklenica žive i šišmiši stoga je ovo idealno mjesto za njihovo promatranje. Program uključuje radionice za djecu, edukativna predavanja o šišmišima te uzbudljivu potragu za šišmišima pomoću takozvanog bat detektora, ultrazvučnih detektora koji omogućuju ljudima da čuju njihove frekvencije. Ova se manifestacija održava svake godine krajem mjeseca kolovoza.

Međunarodni susret penjača
Još jedna međunarodna manifestacija koja se održava u NP Paklenica je Međunarodni susret penjača koji se održava svake godine u travnju. Ovaj događaj uključuje više povezanih manifestacija za sve dobne skupine, od natjecanja do tečajeva penjanja.
U tih nekoliko dana se održava natjecanje u speed climbingu, penjački maraton koji traje od zore do sumraka, natjecanje u penjanju za djecu (Kids speed), te škola top rope penjanja za djecu i odrasle.

Gdje odsjesti u blizini NP Paklenica?
jeftin privatni smještaj
apartmani blizu mora
apartmani s pogledom na more i WiFi-jem


Savjeti za planinare
• na vrijeme pripremite svu potrebnu planinarsku opremu
• ponesite puno vode (pogotovo ljeti)
• ponesite opremu za prvu pomoć
• idite samo onim stazama za koje imate fizičku formu i koje poznajete
• ne planinarite sami i po noći
• obavijestite nekoga kada ste pošli planinariti i o očekivanom vremenu povratka


Pravila ponašanja u NP Paklenica
• zabranjeno je bacati ili ostavljati otpad u prirodi – poštujte prirodu
• kampiranje na području Nacionalnog parka je zabranjeno
• lov je zabranjen
• zabranjeno je paljenje vatre i bacanja opušaka
Kategorije

Novosti

Pridružite se Adriatic.hr klubu jer:

  • dobivate ekskluzivne ponude
  • prvi saznajete za naše akcije
  • prvi uživate u našim pogodnostima
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews