Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Vodič - Nacionalni park Paklenica

Traži:

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica, smješten na morskoj padini planine Velebit, poznat je po atraktivnim kanjonima Velike i Male Paklenice, duboko usječenima u utrobu gorostasne planine. Okomite litice kanjona Velika Paklenica, visoke preko 400 metara, na samom su ulazu u Park i u neposrednoj blizini mora, što Nacionalni park Paklenicu čini jednim od najpoznatijih i najprivlačnijih penjačkih odredišta u Europi.

Manje je poznato da je Nacionalni park Paklenica područje iznimno raznolikih geomorfoloških oblika koji na i ispod zemljine površine kriju endemske biljne i životinjske vrste. Od 1000 zabilježenih biljnih vrsta i podvrsta, 79 je endemskih. Posebnost Nacionalnog parka Paklenica izvire iz njegovih paradoksalnih prirodnih ljepota – stijena kanjona visokih do 700 metara, visoravni obraslih škrtom travicom i gustih šuma hrasta medunca, bijeloga graba i crnoga bora - bogate kulturno-povijesne baštine te stotina kilometara planinskih staza i adrenalinskih natjecanja u brzinskom penjanju na velike stijene.

U podzemlju Nacionalnog parka Paklenica

Atrakcijama divljih šuma i strmih litica Nacionalnog parka Paklenica konkuriraju spilje i jame podzemlja koje su prije 30 tisuća godina udomljavale špiljske medvjede kao i lovce na njih, a kasnije su se nadograđivale u manje gospodarske zgrade u kojima ostaci keramike, oružja i kosti živopisno pripovijedaju svoju priču znatiželjnim planinarima i šetačima.

Od 53 jame i 37 spilja, koliko ih Nacionalni park Paklenica krije, nikako ne smijete propustiti Manitu peć koja će vas osvojiti već prvom dvoranom, a zatim i s oko 80 tisuća godina starim neobičnim ukrasima stalaktita i stalagmita koji nalikuju na orgulje, kacigu i vješticu, po kojima i nose ime.

Staze divljeg carstva stijena

Poučne i biciklističke staze, koje ponegdje prate potočići, provest će vas Nacionalnim parkom Paklenica ukazujući vam, osim na surove visoke klisure i na zaštićene leptire, na neobične ptice i rijetke biljke te djela ljudskih ruku - vodenice i paklenički mlin. Etno-kuća Marasović, obnovljena autentična kamena kuća ovoga kraja, dočekat će vas na samom ulazu u Nacionalni park Paklenica. U njoj, osim suvenira i informacija, možete pronaći okrepu za duge planinske i penjačke staze koje stoje pred vama. Za osvajanje svih staza i vrhova Paklenice potrebno je nekoliko dana, zato se udobno smjestite u Starigradu ili Selinama u Nacionalnom parku Paklenica i uživajte u divljem carstvu stijena.Smještaj Nacionalni park Paklenica

Apartmani 17818
Tribanj Šibuljina Apartmani 17818

Tribanj Šibuljina Od 100,00 € po danu

Apartmani 17624
Lađin Porat Apartmani 17624

Lađin Porat Od 57,00 € po danu

Apartmani 6631
Lađin Porat Apartmani 6631

Lađin Porat Od 74,00 € po danu

Apartmani 5881
Rtina - Stošići Apartmani 5881

Rtina - Stošići Od 29,00 € po danu

Apartmani 15921
Rtina - Stošići Apartmani 15921

Rtina - Stošići Od 43,00 € po danu

Traži smještaj - Nacionalni park Paklenica
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4,6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews