Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Povlja, Otok Brač

Traži:

Povlja

Povlja

Povlja su se smjestila u jednoj od desetak nanizanih uvala na sjeverozapadnom dijelu otoka Brača. Zaštićenost uvala privlači nautičare, a ostalim posjetiteljima pruža se izvanredna mogućnost istraživanja i kupanja u nenapučenim zaljevima oko Povlja. S manje od 400 stanovnika, Povlja su sinonim za miran odmor, daleko od bilo kakve buke i gužve. U 2003. županijski ogranak Turističke zajednice Povlja je proglasio najljepšim malim turističkim mjestom.

Ćirilična Povlja

Iako malo turističko mjesto, Povlja su ucrtana na kartu čuvara najvažnijih ostataka hrvatske tradicije pismenosti. Prostor današnje Hrvatske u jednom je vremenskom razdoblju bio tropismen pa je, uz latinicu i glagoljicu, ravnopravno pismo bila ćirilica. Najstariji sačuvani ostaci tog pisma pronađeni su u Povljima – Povaljski prag i Povaljska listina.

Povaljski prag kameni je dovratak čiji uklesani natpis govori o darivanju zemljišta crkvi u 12. st., a u Povaljskoj listini zapisi su vezani uz svakodnevni život i onodobne društvene prilike. Čuvaju se u Splitu i Pučišćima, ali vjerni odljev Povaljskoga praga nalazi se i u Povljima.

Sv. Ivan i Povlja – crkva, fjera, legenda

Sv. Ivan obilježava život ovog mjesta. Posvećena mu je župna crkva, a njegov blagdan je i Dan mjesta. No, možda je najzanimljivija legenda koja se veže uz njegovo ime i Povlja. Prema predaji, kosti pastira i monaha kojeg su štovali kao sv. Ivana Povaljskog pokopane su u krstionici. Takvu čast zaslužio je dok je hodajući po vodi nerazumljivim riječima tjerao kugu iz Povlja. No, Mlečani su te kosti navodno ukrali te ih na Rialtu izložili pod imenom sv. Ivana Aleksandrijskog.

Plaže u Povljima zadovoljit će posjetitelje različitih preferencija. Skrivene uvale svidjet će se ljubiteljima mirnog uživanja u blagodatima sunca i mora, a posjetitelji željni zabave pronaći će plaže na kojima mogu iznajmiti gondole, daske za jedrenje, skutere, ali i brodove za cjelodnevne izlete.


Riviera Brač - Vidi sve plaže

Povlja, Brač - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Povlja

Apartmani 17472
Povlja Apartmani 17472

Povlja Od 57,00 € po danu

Apartmani 16792
Povlja Apartmani 16792

Povlja Od 84,00 € po danu

Apartmani 12352
Povlja Apartmani 12352

Povlja Od 55,00 € po danu

Apartmani 13484
Povlja Apartmani 13484

Povlja Od 64,00 € po danu

Apartmani 716
Povlja Apartmani 716

Povlja Od 39,00 € po danu

Traži smještaj - Povlja
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews