Potreban noviji web preglednik

Vaš preglednik ne podržava novitete koje smo uveli! Preporučamo da ažurirate postojeći ili koristite neki drugi.

Google Chrome Mozilla Firefox Microsoft Edge Opera
Hrvatska
+385 21 456-456
Govorimo hrvatski
Pon - Sub
08:00h - 22:00h
Ned
08:00h - 22:00h

Povlja, Otok Brač

Traži:

Povlja

Povlja

Povlja su se smjestila u jednoj od desetak nanizanih uvala na sjeverozapadnom dijelu otoka Brača. Zaštićenost uvala privlači nautičare, a ostalim posjetiteljima pruža se izvanredna mogućnost istraživanja i kupanja u nenapučenim zaljevima oko Povlja. S manje od 400 stanovnika, Povlja su sinonim za miran odmor, daleko od bilo kakve buke i gužve. U 2003. županijski ogranak Turističke zajednice Povlja je proglasio najljepšim malim turističkim mjestom.

Ćirilična Povlja

Iako malo turističko mjesto, Povlja su ucrtana na kartu čuvara najvažnijih ostataka hrvatske tradicije pismenosti. Prostor današnje Hrvatske u jednom je vremenskom razdoblju bio tropismen pa je, uz latinicu i glagoljicu, ravnopravno pismo bila ćirilica. Najstariji sačuvani ostaci tog pisma pronađeni su u Povljima – Povaljski prag i Povaljska listina.

Povaljski prag kameni je dovratak čiji uklesani natpis govori o darivanju zemljišta crkvi u 12. st., a u Povaljskoj listini zapisi su vezani uz svakodnevni život i onodobne društvene prilike. Čuvaju se u Splitu i Pučišćima, ali vjerni odljev Povaljskoga praga nalazi se i u Povljima.

Sv. Ivan i Povlja – crkva, fjera, legenda

Sv. Ivan obilježava život ovog mjesta. Posvećena mu je župna crkva, a njegov blagdan je i Dan mjesta. No, možda je najzanimljivija legenda koja se veže uz njegovo ime i Povlja. Prema predaji, kosti pastira i monaha kojeg su štovali kao sv. Ivana Povaljskog pokopane su u krstionici. Takvu čast zaslužio je dok je hodajući po vodi nerazumljivim riječima tjerao kugu iz Povlja. No, Mlečani su te kosti navodno ukrali te ih na Rialtu izložili pod imenom sv. Ivana Aleksandrijskog.

Plaže u Povljima zadovoljit će posjetitelje različitih preferencija. Skrivene uvale svidjet će se ljubiteljima mirnog uživanja u blagodatima sunca i mora, a posjetitelji željni zabave pronaći će plaže na kojima mogu iznajmiti gondole, daske za jedrenje, skutere, ali i brodove za cjelodnevne izlete.


Riviera Brač - Vidi sve plaže

Povlja, Brač - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Povlja

Apartmani 17472
Povlja Apartmani 17472

Povlja Od 64,00 € po danu

Apartmani 16792
Povlja Apartmani 16792

Povlja Od 84,00 € po danu

Apartmani 2922
Povlja Apartmani 2922

Povlja Od 43,00 € po danu

Kuća za odmor 14500
Povlja Kuća za odmor 14500

Povlja Od 45,00 € po danu

Apartmani 14399
Povlja Apartmani 14399

Povlja Od 38,70 € po danu

Traži smještaj - Povlja
Live Chat Možemo li vam pomoći?

Ove internetske stranice koriste kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Osim toga, kolačići se koriste za oglašavanje prilagođeno vama, kako na našoj stranici tako i izvan nje, preko pouzdanih partnera. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo pročitajte ovdje. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje svih kolačića.

U redu