Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Otok Šolta, Srednja Dalmacija - Top znamenitosti i mjesta za odmor

Traži:

Otok Šolta

Otok Šolta

Iako Šolta možda nije toliko poznata kao njeni susjedi Brač ili Hvar, itekako je vrijedna vašeg posjeta. Šoltine šljunčane plaže okružene hladom guste borove šume idealne su za obitelji s djecom, ali i avanturiste koji žele istraživati njene brojne skrivene uvale. Većina apartmana i soba se nalazi blizu plaže. Rezervirajte smještaj na Šolti i iskoristite svoj godišnji odmor na ovom otoku znanom i kao oaza mira.

Mali otok Šolta neistraženi je raj koji samo čeka da otkrijete njegove brojne mirne uvale. U istraživanju nećete zaobići ni tragove prošlosti iz rimskog doba te iznenađenje kada u nizu kamenih kuća naiđete na neobičan barokni dvorac. Šolta će vas pozvati da budete njeni "otočani" – počastit će vas svojim najkvalitetnijim maslinovim ulje te vas uključiti u ribarska veselja i stare "svađe" svojih stanovnika.

Otok Šolta otkriva svoju prošlost u kamenim tragovima

Otok Šolta posjetitelje dočekuje u glavnoj luci Rogaču, gdje su u uvali Banje sačuvani ostaci nekadašnjih rimskih građevina. Najveće i najstarije mjesto na otoku - Grohote - u crkvici je skrilo freske iz 14. st., a diči se i najvećom otočkom crkvom, Sv. Stjepana.

S prepoznatljivom mediteranskom arhitekturom otok Šolta upoznat će vas u Gornjem Selu, gdje su i ostaci nekadašnjeg središta sela - antički kaštel s dvije kule.

Neobičan spoj tradicionalnih dalmatinskih kuća i baroknog dvorca obitelji Marchi iz 1706. godine čeka posjetitelje Maslinice. Ovu uvalu okružio je arhipelag od sedam otočića, a na najvećem, Stipanskoj, ostali su tragovi crkve iz 6. st.

Otok Šolta - neistraženi otok smokvi i maslina

Stari grčki naziv – Nesos Olynthia - opisao je Šoltu kao otok nedozrelih smokvi. Otok je prošaran i brojnim vinogradima i maslinicima, čije su plodove nekada prevozile trabakule - drveni jedrenjaci koji sada voze turiste na krstarenja duž Jadrana.

Bogatstva prirode Šolta je u 4. st. otkrila i rimskom caru Dioklecijanu koji je u uvali Piškeri, pokraj Nečujma, kao baštinu, pod morem ostavio zidove svog ribnjaka.

Šolta poziva posjetitelje da upoznaju i njezine usamljene uvale ili da se izgube u šetnji kroz mediteransku šumu koja vodi do najvišeg vrha, Vele straže (237 m). Netaknuta priroda skriva simbol ovog malog otoka – čuvitu, sovu čije glasanje ponekad razbija tišinu šoltanskih noći.

Ljeto šaljivih legendi i domaćih okusa

Najatraktivniji događaj otoka - Potezanje Mrduje - proslava je legende o svađi sa susjednim otokom Bračem na temu "čiji je otočić Mrduja". Brojni čamci privežu se konopima za otočić i kreće "potezanje", gdje svatko vuče na svoju stranu – prema Šolti ili Braču. Simpatična svađa završava velikom zabavom u predivnoj uvali Stomorske.

Šolta brojnim ribarskim feštama oživljava i ostala mjesta na otoku, a ljetni se koncerti odvijaju u Nečujmu, najmlađem mjestu koje je izgrađeno kao moderno turističko naselje.

Predstavljenje autohtonih proizvoda i umjetničkih radova šoltanskih umjetnika također nalaze svoje mjesto u sklopu ljetnih zbivanja. Posjetitelje već godinama, uz kvalitetno ulje, oduševljava i šoltanski med od samoniklog ružmarina.


Riviera Šolta - Vidi sve plaže

Otok Šolta - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Otok Šolta

Apartmani 5188
Maslinica Apartmani 5188

Maslinica Od 57,00 € po danu

Apartmani 11198
Stomorska Apartmani 11198

Stomorska Od 105,00 € po danu

Apartmani 15636
Donja Krušica Apartmani 15636

Donja Krušica Od 57,00 € po danu

Apartmani 17459
Nečujam Apartmani 17459

Nečujam Od 50,00 € po danu

Apartmani 14009
Gornje selo Apartmani 14009

Gornje selo Od 121,00 € po danu

Traži smještaj - Otok Šolta
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.5 / 140 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews