Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Sumartin, Otok Brač

Traži:

Sumartin

Sumartin

Sumartin je malo mjesto koje se smjestilo na krajnjem istoku otoka Brača. Čak i u jeku turističke sezone ne napušta ga mir i idilična atmosfera. Sumartin zato pruža brojne mogućnosti posjetiteljima koji žele uživati u čarima tihih uvala, a s druge strane, ljubitelji dobrog noćnog provoda za 20 minuta automobilom mogu stići u Bol, bračko "središte" zabave.

Sumartin je najmlađe mjesto Brača koje su, bježeći pred Turcima, u 17. st. osnovale izbjeglice iz Makarskog primorja. Sa sobom su donijeli i dio svoje lokalne kulture pa je Sumartin u narodnim nošnjama, običajima i lokalnom govoru ostao drugačiji od drugih bračkih mjesta.

Sumartin i brodovi

Sumartin i život njegovih stanovnika obilježili su brodovi. Zanimljiv je podatak da od svih mjesta na otoku Braču baš Sumartin ima najviše brodova prema broju ljudi koji u njemu žive. Svakako vrijedi posjetiti Lučicu, jedno od posljednjih brodogradilišta na Jadranu koje i danas gradi i obnavlja drvene brodove, a cjelokupna obrada drva u njemu se vrši ručno.

Sumartin "sačuvan" u samostanu

Iako maleno mjesto, Sumartin čuva iznimno vrijednu baštinu i sjećanje na jednu od najvažnijih osoba hrvatske kulture. Franjevački samostan i njegova arhiva otkrivaju slike venecijanskih majstora, zlatarske predmete, bogati fundus knjiga u kojem se nalazi i nekoliko inkunabula, različite spise, među kojima se ističe onaj koji prati život samostana od njegovih početaka.

Neizostavna povijesna ličnost sumartinskog samostana je i jedan od njegovih gvardijana, Andrija Kačić Miošić. On je započeo s izgradnjom samostana u 18. st., a bio je istaknuti hrvatski književnik koji je ostao poznat kao autor apsolutnog bestsellera (Razgovor ugodni naroda slovinskoga) svojega vremena.


Riviera Brač - Vidi sve plaže

Sumartin, Brač - Što raditi, što vidjeti?

Smještaj Sumartin

Apartmani 5619
Sumartin Apartmani 5619

Sumartin Od 86,00 € po danu

Apartmani i sobe 5639
Sumartin Apartmani i sobe 5639

Sumartin Od 36,00 € po danu

Apartmani 764
Sumartin Apartmani 764

Sumartin Od 79,00 € po danu

Apartmani i sobe 13285
Sumartin Apartmani i sobe 13285

Sumartin Od 34,00 € po danu

Apartmani 11658
Sumartin Apartmani 11658

Sumartin Od 57,00 € po danu

Traži smještaj - Sumartin
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.6 / 142 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews