Hrvatska
+385 21 456-456
Pon - Pet
08:00h - 16:00h

Vodič - Kultura

Traži:

Kultura

Kultura

Ako vas zanima kultura, Hrvatska će vam gotovo na svakom koraku ispričati nešto o svom bogatom nasljeđu. Teško ga je dočarati u jednoj rečenici, ali kada bismo morali, rekli bismo da se kultura Hrvatske može pratiti od crteža na zidovima spilja do trenutka kada ste jutros vezali kravatu.

Hrvatska na svom sjeveru nudi niz prethistorijskih nalazišta, od kojih je najpoznatije ono pored Krapine - s ostacima neandertalskog čovjeka. Hrvatska je u kontinentalnom dijelu prožeta utjecajima srednjoeuropskog kulturnog kruga, a možete vidjeti i mnoštvo dvoraca te tvrđava iz srednjeg vijeka i baroka.

Na jadranskom području Hrvatska također baštini kulturne ostatke iz najranijih perioda. Tako ćete često u šetnji prirodom naići na neku od ilirskih gradina - svjedočanstvo o davnim stanovnicima ovih prostora i njihovim pogrebnim običajima.
Najprepoznatljiviji pečat ostavila je antička kultura. Dijelovi nekadašnjih gradova - s hramovima, termama, ulicama - kulturni su kompleksi koje Hrvatska brižno čuva. Dioklecijanova palača u Splitu i Arena u Puli najatraktivniji su primjerci rimske arhitekture.
Mnoštvo malih crkvica iz srednjeg vijeka govori o snažnoj ukorijenjenosti katoličanstva na prostorima Hrvatske, a usto fascinira sjajnim primjerima romaničkog stila gradnje. Iz tog doba pozornost posebno plijeni arhitektura grada Trogira. Renesansa je snažno obilježila kulturu na prostorima Hrvatske, a najprepoznatljiviji je - po mnogima najljepši grad Hrvatske – Dubrovnik.

O kulturnom bogatstvu Hrvatske možda će najkraće i najjasnije reći lista materijalne i nematerijane baštine uvrštena na UNESCO-ov popis.

U kratkom pregledu hrvatske kulture ostaje nam još objasniti kravatu. Otkud ona među rimskim ostacima i renesansnim palačama?
Strani europski vladari kroz stoljeća su "unajmljivali" hrvatske vojnike koji su imali prepoznatljivu uniformu – s oslikanom maramom, zavezanom oko vrata. Ona je kasnije dobila prepoznatljiv oblik današnje kravate, jednog od glavnih modnih dodataka muške odjeće.Smještaj u Hrvatskoj

Apartmani 1005
Mastrinka Apartmani 1005

Mastrinka Od 44,00 € po danu

Apartmani 13850
Zadar Apartmani 13850

Zadar Od 50,00 € po danu

Kuća za odmor 7466
Plomin Luka Kuća za odmor 7466

Plomin Luka Od 63,00 € po danu

Kuća za odmor 13795
Barići Kuća za odmor 13795

Barići Od 35,00 € po danu

Kuća za odmor 13677
Ražanac Kuća za odmor 13677

Ražanac Od 57,00 € po danu

Traži smještaj
Live Chat Možemo li vam pomoći?
Adriatic.hr koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica, slažete se s njihovim korištenjem. Saznajte više...
Zatvori
4.5 / 140 recenzije Adriatic.hr - Google Reviews